Skocz do zawartości

Commodore 1802 – zniekształcony czarno-biały obraz po resecie komputera, co sprawdzić?

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam,

Mam problem z monitorem Commodore 1802. monitor daje krzywy czarnobiały obraz podczas resetowania sygnału z komputera. Za pierwszym włączaniem koputera obraz wyświetli się dobrze ale gdy wyłączam i włączam komputer obraz nie wyświetla sie już ponownie dobrze (pierwsze resety komputera też nie powodują  tego efektu monitor musi troche popracować 3-5 minut) . Pomaga wyłączenie i włączenia samego monitora przyciskiem wtedy obraz wyświetla sięprawidłowo.
Załączam link do filmu gdzie nagrałem jak to wygląda. Kilka rzeczy które sprawdziłem. Odpaliłem go na 2 komputerach i efekt ten sam co wyklucza komputer. Monitor ma wejscie compozytowe, mono oraz to mieszane luma chroma i audio. Na wszystkich 3 zachowuje się tak samo.

poniżej link do demonstracji probelmu

https://youtu.be/sOOR9agUW_k

Co już zrobiłem: ano zrobiłem recaping, dużo osób pisało że takie problemy znikają właśnie po recapingu no ale nie pomoło u mnie.
Prosiłbym oi wskazówki co może być przyczyną. Nie jestem całekim zielony jeśli chodzi o naprawy monitorów ale ktoś zazwyczaj nakierowywał mnie gdzie szukać winowajcy. Załączam też link do service manuala co prawda nie znalazłem do wersji Pal tylko ntsc ale podobno różnice są niewielkie. To wygląda jakby sygnał który idzie od komputera nie resetował dobrze obrazu na monitorze (jak już monitor chwile porpacuję), pomaga natomiast wyłączanie i włączenie samego monitora. Jeśli ktoś mógłby mnie naprowadzić gdzie szukać przyczyny takiego zachowania będę wdzięczny.

manual

Pozdrawiam serdecznie,
Marcin

Edytowano przez sokot
Dnia 15.12.2025 o 14:24, sokot napisał:

To wygląda jakby sygnał który idzie od komputera nie resetował dobrze obrazu na monitorze (jak już monitor chwile porpacuję),

Pewno chodzi ci o nie synchronizował obrazu a nie resetował. I tak to wygląda. Przydałbysię oscyloskop by zobaczyć sygnał wizji jaką ma amplitudę i czy wyróżniają się impulsy synchronizacji? Bo coś Ci się "rozjeżdża" albo czestotliwość w kompie albo generator w monitorze. Jak dla mnie to bym szukał kondensatorów elektrolitycznych w torze sygnału i ewentualnie w zasilaniu. Tu nie ma magii, to wiek sprzętu. 

(edytowany)

Musisz wyregulować synchronizację poziomą w monitorze. Na pewno jest tam pokrętło do regulowania częstotliwości, którym musisz poprawić ustawienie synchronizacji bo jest źle ustawiona.

EDIT> W manualu na stronie 5 masz potencjometr R409 H.HOLD. Zaznacz sobie oryginalną pozycję po czym spróbuj nim regulować tak aby uzyskać poprawny obraz po restarcie komputera.

Edytowano przez Excray

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...