Skocz do zawartości

Zasilacz- jak dobrać rezystor.

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam, podpowie mi ktoś, muszę zasilić z tego zasilacza układ scalony który pobiera mniej więcej 15-30 mA na wyjściu tego zasilacza może być napięcie 18-12 Volt 

Pytanie o rezystor R  jak dobrać by na wyjściu zasilacza napięcie było w przedziale 18-12 V 

IMG_20251228_191207.jpg

Edytowano przez Huba

Napięcie wyjściowe nie zależy od rezystora R, a wynika z wartości diody Zenera ( i złącza tranzystora) i będzie miało ok. 17,5V.

Konstrukcja na schemacie jest strasznie nieekonomiczna - ponad 90% energii jest marnowane i właśnie rezystor R ma za zadanie obciążyć tranzystor w jej rozpraszaniu. Może mieć wartość do 10k, przy obciążalności co najmniej 10W.

Poza tym dopuszczalne napięcie tego tranzystora  to 45V, a tu masz znacznie więcej.

Pamiętaj, ze jest to zasilacz nieizolowany, a więc na wyjściu może być potencjał sieci. Więc ostrożnie.

• Lubię! 1
(edytowany)

Jak już musisz budować układ który nie posiada izolacji galwanicznej to lepszym rozwiązaniem jest użycie kondensatora, nadal to jest niebezpieczne rozwiązanie ale generuje mniej strat ciepła. 

https://ep.com.pl/projekty/miniprojekty/7802-zasilacz-beztransformatorowy

Choć i tak pewnie lepiej byłoby zastosować małą przetwornice impulsową

https://allegro.pl/oferta/irm-10-15-modul-ac-dc-10w-15v-0-67a-18120743993

Edytowano przez _LM_

Ja bym w ogóle się w to nie bawił a zastosował choćby HiLink-a poza tym przyjęcie że w twojej sieci jest zawsze 230V to żart. Są miejsca gdzie potrafi, zwłaszcza w lecie wyjść ponad 240VAC układ należy przeliczyć dla skrajnie niskich i wysokich napięć

(edytowany)

LM - tak wiem, ale ten stabilizator 7812 jakie Max napięcie zasilania można podać  na IN ?

Już znalazłem 15-35 V 

Edytowano przez Huba
(edytowany)

zastosuj izolowany zasilacz impulsowy a nie baw się w takie wynalazki, nic na tym nie zyskasz a ryzykujesz zdrowiem i życiem 

Edytowano przez _LM_
(edytowany)
1 godzinę temu, Huba napisał:

powiedz mi jeszcze bo zapomniałem dopytać rezystor R 1

Jakieś 100k, 2W.

Ale jak pisał @_LM_ prościej i  bezpieczniej jest zastosować coś gotowego. Twój pomysł, nawet jeśli zadziała, nie jest wzorem właściwego projektowania.

A jak się już tak uparłeś robić coś samemu i nie boisz się porażenia prądem, to raczej taki układ

Edytowano przez jand
(edytowany)

Powitać, w takim razie powiedźcie mi, bo chciałem z tego tematu...

Zrobić , ożywić ten prostownik i usterka jest po stronie tego zasilacza, to już  wiem na 100 procent, zasilacz jest na tranzystorze i dioda zenera 18 volt z którym nie umiem sobie poradzić,  podłączając osobny ( zewnętrzny )  zasilacz  np.od wzmacniacza antenowego który daje napięcie 12 V. Do emitera  To  prostownik działa, stąd pomysł na zrobienie oddzielonego zasilacza.. i teraz  pytanie dlaczego nie działa ?????

Dlaczego ten zasilacz w tym prostowniku tak prostym, który zasila układ UC 3843 nie ma napięcia na wyjściu. Czyli emiterze, jest około 0.5 V

Poniżej rozrysowane ten zasilacz żeby było prościej 

IMG_20251231_100953.jpg

IMG_20251231_100722.jpg

Edytowano przez Huba
  • Lubię! 1

To zmienia postać rzeczy, pomyślałem że chcesz odtworzyć ten układ dla swoich potrzeb. Zobaczę w wątku o naprawie, może coś uda się wykombinować. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...