Skocz do zawartości

Kurs Arduino II - podłączenie diody RGB

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć wszystkim, czy ma ktoś może lepszy schemat podłączenia paska led WS2812 według kursu Arduino poziom 2 lub wie jak dokładnie powinno przebiegać połączenie? Jestem początkujący w zakresie elektroniki, zdjęcia przy kursie praktycznie nic nie pokazują poza tym że elementy są podłączone (ale tak gęsto, że za dużo nie widać). Oprócz tego coś mi nie pasuje w opisie, cytat: "Równolegle z pinami zasilającymi podłączamy kondensator elektrolityczny", z kolei na zdjęciu wygląda jakby był podłączony równolegle do zasilania i masy.

Próbowałem sam odtworzyć ten schemat ale musiałem podłączyć coś źle co skutkowało potrzebą zamówienia drugiego Arduino Uno.

Dzięki z góry za odpowiedź:)

@happy witam na forum 🙂 Faktycznie nie ma tam schematu, jest tylko opis słowny, ale podłączenie tych diod to tylko 3 linie, więc mam nadzieję, że uda nam się to jakoś lepiej wytłumaczyć. Pokaż zdjęcia swojego układu sprawdzimy, gdzie jest błąd.

23 godziny temu, happy napisał:

Oprócz tego coś mi nie pasuje w opisie, cytat: "Równolegle z pinami zasilającymi podłączamy kondensator elektrolityczny", z kolei na zdjęciu wygląda jakby był podłączony równolegle do zasilania i masy.

Hmm... wydaje mi się, że brzmi to tak samo(?) Sprawdź proszę, czy nie pomyliłeś się pisząc swoją wiadomość.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...