Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Lucid_Origin_a_cinematic_photo_of_A_clean_modern_illustration__1.thumb.jpg.db6e16c6ec8a1499a55b73d3c248409c.jpg

Coraz częściej dostaję pytania: w jaki sposób łączę AI z elektroniką i elektryką? I co ważniejsze – kiedy to w ogóle ma sens? Poniżej kilka bardzo praktycznych przykładów z realnych projektów.

Gdzie AI spotyka elektronikę?

Jednym z najbardziej naturalnych zastosowań AI jest zamiana semantycznych komend głosowych na polecenia zrozumiałe dla mikrokontrolerów. Innym obszarem jest analiza danych i podejmowanie decyzji – np. na podstawie czujników, historii pomiarów czy kontekstu użytkownika.

Warto jednak jasno podkreślić jedną rzecz: 👉 każda aplikacja sterująca, która korzysta z AI, musi być bardzo precyzyjnie poinformowana, jakie ma zadania i jakie decyzje może podejmować. AI nie „zgaduje” – działa w granicach, które jej wyznaczymy.

Praktyka – jak połączyć AI z mikrokontrolerem

Pierwszy krok to odpowiedź na pytanie: co dokładnie ma zwracać model AI? Urządzenia elektroniczne potrzebują jasnej, jednoznacznej struktury danych.

Ja najczęściej używam JSON (JavaScript Object Notation) – prostej, czytelnej i bardzo dobrze wspieranej struktury danych.

Jak zmusić AI do generowania JSON?

Wystarczy jasno określić to w promptach, np.:
„Zwracaj odpowiedź wyłącznie w formacie JSON”
„Nie dodawaj komentarzy ani tekstu poza strukturą danych”

Przykład: sterowanie oświetleniem

Użytkownik mówi: „Włącz światła w małym pokoju, kuchni i łazience.”

AI analizuje polecenie i generuje np. taki JSON:

{ 
	"small_room": "on", 
	"kitchen": "on", 
	"bathroom": "on" 
}

Taki wynik możemy:

odebrać w aplikacji,
przetworzyć według własnej logiki,
wysłać do brokera MQTT,
albo bezpośrednio do mikrokontrolera.

Hardware w praktyce

Na co dzień pracuję z ESP32. Cały proces wygląda „jak po sznurku”:
ESP32 odbiera dane (np. MQTT / HTTP),
parsuje JSON,
steruje przekaźnikami,
przekaźniki włączają lub wyłączają lampy.
Prosto, przewidywalnie i skalowalnie.

Na dziś to tyle. W kolejnym artykule pokażę jak budować skuteczne prompty oraz jak pracować z API GPT lub DeepSeek w projektach embedded. 

• Lubię! 1

Z niecierpliwością czekam na pierwsze danie. Przystawka była przepyszna i bardzo mocno zaostrzyła apetyt.

Mam nadzieję, że nie przyjdzie mi długo czekać:).

8 godzin temu, MrWilgosz napisał:

Lucid_Origin_a_cinematic_photo_of_A_clean_modern_illustration__1.thumb.jpg.db6e16c6ec8a1499a55b73d3c248409c.jpg

Na co dzień pracuję z ESP32. Cały proces wygląda „jak po sznurku”:
ESP32 odbiera dane (np. MQTT / HTTP),
parsuje JSON,
steruje przekaźnikami,
przekaźniki włączają lub wyłączają lampy.
Prosto, przewidywalnie i skalowalnie.

U mnie podobnie, esp32 odbiera dane po mqtt wyświetla to co odebrało w odpowiednich polach wyświetlacza. Inne pola tego wyświetlacza pracujące jako buttony każą esp32 by wysłały komendy przez mqtt, które dalej serwer prześle do innych esp, które w końcu wykonają odpowiednie polecenie.

Jak do tego zapiąć AI, w czym może pomóc, co ułatwić, a co ugryźć z zupełnie niespodziewanej strony?

21 godzin temu, SOYER napisał:

U mnie podobnie, esp32 odbiera dane po mqtt wyświetla to co odebrało w odpowiednich polach wyświetlacza. Inne pola tego wyświetlacza pracujące jako buttony każą esp32 by wysłały komendy przez mqtt, które dalej serwer prześle do innych esp, które w końcu wykonają odpowiednie polecenie.

Jak do tego zapiąć AI, w czym może pomóc, co ułatwić, a co ugryźć z zupełnie niespodziewanej strony?

@SOYER  Właśnie siadam do drugiej części artykułu i postaram się przedstawić strukturę projektu, który współpracuje z AI. Od razu zaznaczam, że temat jest na tyle obszerny, że nie uda mi sie wyjaśnić wszystkich tajników w jednym artykule, dlatego będzie tego kilka części. Chciałem się również odnieść do tego co napisałeś na temat komunikacji pomiędzy ESP32 w Twoim projekcie. Piszesz o komunikacji pomiędzy mikrokontroloremi przez brokera MQTT. To co mógłbym doradzić ( oczywiście jeżeli wszystkie ESP32 są w obrębie np. jednego mieszkania ) to użycie protokołu ESP NOW. Jest to pezprzewodowy standart komunikacji pomiędzy ESP32 niewymagający zewnetrzych serwerów. Pozdrawiam.

Tutaj link do tutorialu z ESP NOW 

32 minuty temu, MrWilgosz napisał:

@SOYER  Właśnie siadam do drugiej części artykułu i postaram się przedstawić strukturę projektu, który współpracuje z AI. Od razu zaznaczam, że temat jest na tyle obszerny, że nie uda mi sie wyjaśnić wszystkich tajników w jednym artykule, dlatego będzie tego kilka części. Chciałem się również odnieść do tego co napisałeś na temat komunikacji pomiędzy ESP32 w Twoim projekcie. Piszesz o komunikacji pomiędzy mikrokontroloremi przez brokera MQTT. To co mógłbym doradzić ( oczywiście jeżeli wszystkie ESP32 są w obrębie np. jednego mieszkania ) to użycie protokołu ESP NOW. Jest to pezprzewodowy standart komunikacji pomiędzy ESP32 niewymagający zewnetrzych serwerów. Pozdrawiam.

Tutaj link do tutorialu z ESP NOW 

Nie używam esp now. Jestem użytkownikiem ekosystemu Supla, który każdemu polecam.

Projekt o którym pisałem to ten:

Ciekawe czy by to można pożenić z AI i np nowymi funkcjonalnościami, lub modyfikacją aktualnych.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...