Skocz do zawartości

Moduły ESP32-CAM - trochę pytań :) (zasilanie, zasięg, ESP-NOW, więcej kamer, jakie kamery, jaki PIR)?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,

chcę zrobić projekt "wartownika", coś w rodzaju układu:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3975237.html

Czyli ESP32 CAM + detektor ruchu PIR + zasilanie. Nic wielkiego.

--

Chciałem zapytać, jakie moduły ESP32 siedzą dziś w kit-ach "ESP32-CAM"? Czy to stare mini WROOM, czy coś lepszego?

Początkowo były S-ki, ale też ESP32-WROVER-E. Co teraz tam dają?

Jest to dla mnie ważne, bo chcę kupić ich 6-8 i do tego jakieś lepsze kamery, te standardowe są średnie podobno. Chciałbym wydać dobrze pieniądze 😉 

Czytałem, że najlepszy zasięg mają modele C3 i C6, z kolei najmniej prądożerne są LOL-ki (LoLin ? czy jakoś tak).

Na czym mi zależy:

- dobry zasięg (praca w terenie nie zabudowanym)

- mała prądożerność, w stanie głębokiego uśpienia, ale też w czasie pracy i transferu - chce zasilać z baterii / akumulatorków.

- wymiary mniej istotne

Co wybrać?

--

Jak wygląda sprawa zasilania? Niektórzy polecają akumulatorki (szczególnie ogniwa 18650), inni tanie chińskie power-banki,...co polecacie do pracy na zewnątrz (a więc także w niskich temp.)? Jak najlepiej rozwiązać problem zasilania? Na ile takie zasilanie powinno wystarczyć, w układzie j.w. (wiem, że wiele czynników ma na to wpływ), ale tak "z grubsza pi razy oko"? Czy to są tygodnie, dni czy miesiące na dwóch lub czterech 18650? -> Jakie zasilanie sprawdza się dobrze w takim przypadku?

--

Jaki zasięg mają ESP32-CAM? Wiem, ze po ESP-NOW zasięg się wydłuża, ale tam są nieduże pakiety (~250 bajtów), zastanawiam się czy można transferować zdjęcia z kamery, nie mówiąc o podglądzie video?

--

Jakie kamery polecacie, z mniejszą ogniskową, ale nie jeszcze ekstremalne UWA / fish 🙂 Tylko taki "średnio" szeroki kąt i z możliwością widzenia w nocy? Wiem, że drugi warunek jest najtrudniejszy do spełnienia, ale są doświetlenia diodowe do tych kamer. Znów - Co polecacie?

--

Jakie czujki PIR do pracy na zewnątrz polecacie za kilka dyszek sztuka, wiem, ze są hybrydy 2-way i 3-way z dwoma-trzema rodzajami fal, do uniknięcia różnych fałszywych alarmów wynikających ze zmian oświetlenia, zmian temp, itp. - ale to już jest spora kasa i chyba też większe zapotrzebowanie na prąd. Chciałbym takie w granicach 30-80 zł za sztukę, czyli taki kompromis między tymi od Arduino za 8-10 zł, a tymi "pro" za kilkaset złotych.

--

Chętnie również wysłucham Waszych opinii, porad i sugestii odnośnie projektu "wartownika" - może Wam się coś nasuwa ważnego, a ja tego nie uwzględniłem(??) w pytaniach.

Dziękuję za odpowiedzi i porady!

• Lubię! 1
(edytowany)
15 godzin temu, LeciZNamiPilot napisał:

Chciałem zapytać, jakie moduły ESP32 siedzą dziś w kit-ach "ESP32-CAM"? Czy to stare mini WROOM, czy coś lepszego?

Zależy jak leży, skąd kupisz, itd. Trafiłem bodaj na starszą rewizję, chociaż kupiłem później, ale na ogół są to układy 2-rdzeniowe. Na aku za długo nie podziała w trybie aktywnej kamery, pobierany prąd jest dosyć spory, jaki dokładnie nie pamiętam, musiałbym sprawdzić. Raczej odpuściłbym używanie wbudowanego ams1117, tylko zasilał z oszczędnego ldo, np. xc6220. Ewentualnie przetwornicą z dobrze wygładzonym napięciem, ponieważ kamera w esp32-cam jest dosyć czuła na jakość zasilania i widać różne artefakty w obrazie.

Espnow to protokół bezpołączeniowy, więc sam musisz zadbać o integralność danych, retransmisję. Nie jest zaprojektowany do przesyłania dużych mediów. O wideo "na żywo" raczej zapomnij. Zasięg zależnie od jakości anteny. W esp32-cam trzeba przelutować rezystor, żeby działała antena zewnętrzna, domyślna to pcb. Dosyć misterna robota, można uwalić.

Możesz użyć pir i czujnika mikrofalowego. Jeżeli oba potwierdzą ruch, wtedy rejestrować. Tyle, że czujnik mikrofalowy potrafi też wykrywać ruch przez ścianę/sufit, zależnie od długości fali, ale np. rcwl-0516 jak najbardziej. Jest to zarówno spora zaleta, jak i wada. Koszt kilka zł. Są też czujniki (radary) mikrofalowe, które wykrywają nie tylko (mikro)ruch, ale też i odległość, a nawet pozycję.

Edytowano przez orb777
  • Lubię! 1
(edytowany)

Bardzo dziękuję - krótka wypowiedź, a cała masa informacji! Poczytam o tych układach i czujnikach. 

Zastanawiam się ile może trwać wybudzanie układu ESP32 i kamery, żeby się nie okazało, że nie zdąży zarejestrować obrazu.

Co do anteny zew / wew - to znalazłem video:

Edytowano przez LeciZNamiPilot
  • Lubię! 1
(edytowany)

@LeciZNamiPilot, esp32 z light/deep sleep wstaje dosyć szybko. Łącznie z ładowaniem sterownika kamery być może około kilkuset ms. Z lightsleep budzi się szybciej, ponieważ nie musi wszystkiego od nowa ładować do pamięci.

Dokładnie to co na wideo miałem na myśli. Jednak zabezpieczyłbym gniazdo u.fl taśmą kaptonową przy grzaniu hotairem.

Odnośnie czujników, na ogół mają zwłokę czasową, więc trzymają "stan wykrycia" przez kilka sekund. Jeżeli zdecydujesz się na pir + mikrofale to najlepiej jakby stan obu czujników był już ustalony, żeby nie było przypadkowych wybudzeń uC. Niestety esp32 nie ma opcji budzenia się kiedy np. 2 gpio mają jednocześnie stan wysoki (jest tylko kiedy "którekolwiek wskazane ma stan wysoki"). Natomiast można wybudzić, kiedy wszystkie wskazane gpio mają stan niski (ESP_EXT1_WAKEUP_ALL_LOW). Pewnie trudniej będzie znaleźć moduły z "aktywnym stanem niskim", więc, no nie wiem, może przyda się bramka logiczna (and), inwerter, czy coś podobnego.

https://docs.espressif.com/projects/esp-idf/en/stable/esp32/api-reference/system/sleep_modes.html

Edytowano przez orb777
  • Lubię! 1
(edytowany)

@LeciZNamiPilot, płytka "T-Camera S3" jest pewnie lepiej dostosowana do aku (wspomniany układ AXP2101). Masz od razu zasilanie i ładowarkę. Niestety w większości tanich płytek montowany jest prądożerny wołek zwany ams1117 (wyjątki np. lolin32 lite, d1 mini). Nawet "combo" xc6220 + tp4056 lepiej się sprawdza.

Edytowano przez orb777

Jest jeszcze moduł T-Camera Plus S3 z audio i wejściem na antene zew.- Na Allegro 240zł. Oraz programowalna kamera M5Stack AtomS3R M12 ESP32-S3 - ale to wszystko nie do końca wydaje się celować w moje potrzeby.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...