Skocz do zawartości

Wydajność przetwarzania obrazu (kamera OV2640): ESP32-CAM vs ESP32-WROVER-DEV(CAM)

orb777

Pomocna odpowiedź

Pytanie do posiadaczy obu płytek. Czy jest jakaś zauważalna różnica pomiędzy nimi podczas przesyłania obrazu, tzn. lepsza płynność przy większej rozdzielczości/wyższej jakości? Ilość gpio nie ma dla mnie znaczenia.

ESP32-CAM na poniższych ustawieniach jest w stanie wyświetlać "w miarę" płynny obraz (firmware to bodaj skompilowany przykład z arduino ide):

ESP32-CAM_ustawienia.thumb.jpg.4dec43f6f609fe28b140ddee6f7a2af3.jpg

ESP32-CAM.jpg

ESP32-WROVER-CAM.jpg

Nie posiadam żadnej z nich, to napiszę 🙂

Jeżeli kamera jest ta sama, to wydajność będzie taka sama. Format płytki na której jest wlutowany esp nie ma znaczenia. To tylko przejściówka na złącze goldpin i ewentualnie jakieś ledy

• Lubię! 1

@kostuch , czaję, chociaż nie płytkę miałem na myśli, tylko zastosowany uC tj. ESP32-S vs ESP32-Wrover-E (160 MHz vs 240 MHz). Jakieś realne porównanie np. na tym samym firmware, czy jest jakakolwiek różnica oprócz ceny.

39 minut temu, kostuch napisał:

Jeżeli kamera jest ta sama, to wydajność będzie taka sama.

Czyli pewnie trzeba rozejrzeć się za OV5640 w dobrych piniondzach.

43 minuty temu, orb777 napisał:

ESP32-Wrover-E

WROVER-E to nie mikrokontorler tylko płytka 😄 Mikrokontroler to ESP32-D0WD[2]?-V3

D0 vs zwykłe S jest lepsze w tym, że ma dwa rdzenie (chyba, że jest to S3, więc wtedy masz też dwa xD)

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)

@H1M4W4R1 , racja panocku. Pomajtało mnie się, ale dało też do myślenia. Sprawdziłem wersje chip-ów w 3-ech ESP32-CAM i wyszło na to, że każdy jest 2-rdzeniowy. Płytki z różnych źródeł i czasów. Obie "ESP32-D0WD-V3" odpakowałem wczoraj:

Cytat

Chip is ESP32-D0WDQ6 (revision v1.1)
Features: WiFi, BT, Dual Core, 240MHz, VRef calibration in efuse, Coding Scheme None

Chip is ESP32-D0WD-V3 (revision v3.0)
Features: WiFi, BT, Dual Core, 240MHz, VRef calibration in efuse, Coding Scheme None

Chip is ESP32-D0WD-V3 (revision v3.1)

Sklonowałem firmware z płytki źródłowej "ESP32-D0WDQ6 (revision v1.1)" i na jednej było widać to co poniżej + odwrócony obraz (kartka jest biała). Artefakty zmieniają pozycję w zależności od wyświetlanego obrazu, czasem są na całości. Firmware kompilowałem kiedyś, bodaj tak jak w tym tutorialu, chociaż pewności nie mam, nie pamiętam.

zrzut_ekranu.thumb.jpg.e5aa3db04d37a7399c6713f3df9beb4d.jpg

Co dziwne, zapisując zrzut za pomocą "save", artefaktów brak:

zapisane_jako_jpg.thumb.jpg.5c51de4e40526aa0fb13cb2a5577dcbf.jpg

Przyjrzałem się kamerom, bo wcześniej nie zwróciłem uwagi - są "prawie" takie same:

1.thumb.jpg.3973eda1de93d1afde7bf7d1688d4df0.jpg 2.thumb.jpg.dc62594f711b5fc9928e368fc897df5f.jpg

Podmieniłem kamerę w płytce z artefaktami na OV2640 - wszystko cacunio w pytunię, obraz ok. Domyślam się (?), że to kwestia <nie do końca kompatybilnego sterownika w sklonowanym firmware>, który z 8225N nie działa poprawnie. Chyba, że kamerka 8225N jest uszkodzona? Wincej grzechów nie pamiętam, dobrze, że mam jedną "zapasową" OV2640.

Wszystkie opisane są jako ESP-32S:

3przod.thumb.jpg.8b21e4dadb58093622145f7dcefe8ee8.jpg 3tyl.thumb.jpg.0ef32367f3d104dccfdedc9372442295.jpg

Temat nadal aktualny, ciekaw jestem co powie "rower" na płytkę bez roweru.

Edytowano przez orb777
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.