Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Panowie takie cos robie jak w temacie...ma to dzialac tak  ze ustawiam czestotliwosc w zakresie powiedzmy 1-250Hz i czas dzialania...schemat prosty to chyba nie ma co szukac...zastanawia mnie tylko kwestia zabezpieczenia mosfetow przed przepieciamoi z cewek (dioda na cewce? na mosfecie?) i pojemnosc kondensatora na VCC...urzadzenie bedzie zasilane z aku samochodowego... 

Schematic_New-Project_2026-02-02.thumb.png.cbda399520951c48c1eb023f73eec1c5.png

tam jeszcze musze dodac zasilanie dla esp bo zapomnialem, tak ze sie zrobi...

Diody jak pisałeś, mosfety na wspólnym radiatorze aby miały sprzężenie cieplne, kondensatory w obwodzie od zasilania do masy jak najbliżej zacisków cewka - masa 

• Pomogłeś! 1
4 minuty temu, _LM_ napisał:

Diody jak pisałeś

Czyli na mosfecie i cewce?? Sorki, pogubiłem się 😅 

3 minuty temu, _LM_ napisał:

Zamiast dz1,2 dałbym transile 

Zamiast tych diod zenera? O nie chodzi? 

Przed chwilą, farmaceuta napisał:

Czyli na mosfecie i cewce?? Sorki, pogubiłem się 😅 

MOSFETy mają wbudowane diody, więc tylko na cewce 😉 

• Pomogłeś! 1
(edytowany)
17 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

MOSFETy mają wbudowane diody, więc tylko na cewce 😉 

Nawet Cię zaskoczę i powiem że wiem o tym 😁 ale często się spotyka diody zewnetrzne...chociaż na elektrodzie też mi tłukli do łba że diody pasożytnicze mają sobie poradzić bez problemu z indukcją w przetwornicy której cudowne PCB nie dawno widziałeś 🤣 (więc pewnie i tu wytrzymają)

A z tymi transilami to @_LM_ 'owi chodziło zamiast tych zenerek? 

Edytowano przez farmaceuta
1 minutę temu, farmaceuta napisał:

Nawet Cię zaskoczę i powiem że wiem o tym 😁 ale często się spotyka diody zewnetrzne...chociaż na elektrodzie też mi tłukli do łba że diody pasożytnicze mają sobie poradzić bez problemu z indukcją w przetwornicy której cudowne PCB nie dawno widziałeś 🤣 (więc pewnie i tu wytrzymają)

To Cię zaskoczę, bo często się używa MOSFETów jako diod, bo mają lepsze parametry niż zwykłe prostownicze 🤣

• Pomogłeś! 1

Dioda SB5200 (schottky 5A / 120A peak) jako zaporowa dla kilku elektro magnesów (coś jak zawory w instalacji LPG) i prądzie kilku amper wystarczy? Czy szukać innych wynalazków?

@_LM_ powiedz mi jeszcze jaki VC tej TVS?? No wczoraj sprawdzałem i np dla VC 17v, to już przy ~11v już coś tam płynie, w sensie prąd, znikomy bo znikomy ale tak to ma być? U mnie max napięcie to ~14v

I czy to ma być bidirectional? 

@_LM_ @H1M4W4R1 jeszcze taka sprawa bo mógłbym tego odrazu używać jako regulatora PWM (po zmianie softu) tylko przy wyższych napięciach >15v musiał bym zastosować stabilizator 12v ze względu na driver i ldo 3.3v...no i tak się zastanawiam, mógłbym zrobić zworki lutowane i bym sobie przelutował dla odpowiedniego trybu, lub odrazu driver mosfeta puścić przez  stabilizator 12v...przy 1A spadek to 2v (niższego napięcia nie przewiduje) więc pomysł ze zorkami chyba jest bez sensu i odrazu robić bez zworek...

23 godziny temu, farmaceuta napisał:

zastanawia mnie tylko kwestia zabezpieczenia mosfetow przed przepieciamoi z cewek (dioda na cewce? na mosfecie?) i

W takim układzie zabezpieczenie MOSFETów przed przepięciami uzyskasz włączając diodę równolegle do cewki, oczywiście zaporowo do zasilania.

Diody, jako struktury pasożytnicze w MOSFETach tutaj nie mają znaczenia, ale tak czy siak nie należy na nich polegać bo mają słabe parametry i dobrze jest dodać równolegle do D-S diodę Schottky'ego. Używanie struktur diodowych MOSFETów w prostownikach nie ma miejsca, ale ich istnienie umożliwia stosowanie MOSFETów w prostownikach synchronicznych zamiast diod.

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...