Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, scenariusz jest następujący:

Mam robota terenowego z rpi 4B na pokładzie i kamerą do rpi. Na pokładzie znajduje się również telefon z włączonym hotspotem z którym rpi się łączy. U mnie w domu stoi komputer sterujący, który ma odbierać obraz z robota w celu sterowania (sterowanie mam rozwiązane, problem dotyczy tylko kamery). Na rpi i na komputerze sterującym jest zainstalowane tailscale, co symuluje obecność obu urządzeń w lokalnej sieci. Teraz chodzi mi o to, żeby odbierać z minimalnym opóźnieniem obraz z robota (nie musi być wysokiej jakości, tylko żebym widział gdzie jadę), ale nie mogę sobie z tym poradzić. Wybróbowałem kilka sposobów, jednak transmisja się tnie i zrywa, co chwila trzeba się łączyć od nowa. W dodatku opóźnienia są nieakceptowalne.

Zaznaczam, że nie jestem mistrzem w sprawach sieciowych i niewątpliwie mam na tym polu spore braki, dlatego proszę o wyrozumiałość dla mojej ignorancji. Każdy kiedyś się uczył, a ja robię to właśnie teraz 🙂. Jeśli ktoś ma sprawdzony patent do takich zastosowań, byłbym bardzo wdzięczny za podzielenie się nim.

Pozdrawiam!

Wszystkie sposoby testowałeś z hotspotem? Bo wtedy nie dziwi mnie opóźnienie, gdyż łącze telefoniczne to minimum 30-50ms w warunkach polowych, 20ms przy bardzo dobrym zasięgu. Dodaj do tego czasy przetwarzania i wchodzisz powyżej czasu reakcji człowieka.

IMO pomyślałbym o sterowaniu aparaturą podobną do FPV.

• Lubię! 1
1 godzinę temu, H1M4W4R1 napisał:

Wszystkie sposoby testowałeś z hotspotem? Bo wtedy nie dziwi mnie opóźnienie, gdyż łącze telefoniczne to minimum 30-50ms w warunkach polowych, 20ms przy bardzo dobrym zasięgu. Dodaj do tego czasy przetwarzania i wchodzisz powyżej czasu reakcji człowieka.

IMO pomyślałbym o sterowaniu aparaturą podobną do FPV.

Przyglądałem się FPV, wydaje się wręcz idealne do tego zastosowania, ale ma jedną wadę: zasięg. Marzył mi się robot z zasięgiem wszędzie tam gdzie zasięg telefonu (czyli w większości miejsc), a z radiem to niemożliwe. W dodatku sterowanie z domu wtedy nie będzie najlepszym pomysłem, ponoć ściany znacząco tłumią sygnął.

15 godzin temu, orb777 napisał:

@AntekBezak, zobacz jakie masz pingi w tym tailscale: https://tailscale.com/docs/reference/connection-types 

Swoją drogą, czy rpi nie może połączyć się z telefonem w trybie "usb tethering"? Nawet ja mam większe lagi w gierce na hotspocie wifu, przez usb lepiej.

Pokazuje że kilka ms, czyli nie jest źle. Nie pomyślałem że tethering przez usb może zmniejszyć opóźnienia, i o ile przez usb jest niemożliwy, bo mam tam dwa rpi i jeden port usb w telefonie, to może przez bluetooth będzie lepiej działał. Muszę wypróbować. Jednak obawiam się, że i tak będę musiał z żalem pójść w kierunku radia.

(edytowany)

@AntekBezak, tu akurat problemu nie ma, ponieważ tethering usb i wifi może działać równolegle, tj. rpi z wideo na kablu (żeby wykluczyć dodatkowe zakłócenia), a sterowanie na drugim rpi przez wifu. Z kapryśnych internetów mobilnych korzystam tak od lat.

Kiedyś na andku przerywało mi radio internetowe, używałem wtedy bodaj tej apki do wyznaczenia priorytetu transferu na łączu, czyli np. hotspot usb (lokalny) miał większy niż wifu. U mnie działało to z rootem na starszym telefonie. Ogólnie, nawet tak z ciekawości możesz podejrzeć retransmisje pakietów tsharkiem/wiresharkiem. Jeżeli jest ich bardzo dużo to też może przymulać.

retr.thumb.jpg.2f3f3144ede4f140f0822280165d0b71.jpg

Może dla testu spróbuj odpalić na zetafonie/rpi zwykły komunikator (np. signal) i zobacz jakie będzie połączenie wideo. U mnie działa całkiem płynnie na słabym necie. Tyle, że trzeba zarejestrować 2 numery.

Edytowano przez orb777
  • Lubię! 1
37 minut temu, orb777 napisał:

AntekBezak, tu akurat problemu nie ma, ponieważ tethering usb i wifi może działać równolegle, tj. rpi z wideo na kablu (żeby wykluczyć dodatkowe zakłócenia), a sterowanie na drugim rpi przez wifu. Z kapryśnych internetów mobilnych korzystam tak od lat.

Kiedyś na andku przerywało mi radio internetowe, używałem wtedy bodaj tej apki do wyznaczenia priorytetu transferu na łączu, czyli np. hotspot usb (lokalny) miał większy niż wifu. U mnie działało to z rootem na starszym telefonie. Ogólnie, nawet tak z ciekawości możesz podejrzeć retransmisje pakietów tsharkiem/wiresharkiem. Jeżeli jest ich bardzo dużo to też może przymulać.

retr.thumb.jpg.2f3f3144ede4f140f0822280165d0b71.jpg

Może dla testu spróbuj odpalić na zetafonie/rpi zwykły komunikator (np. signal) i zobacz jakie będzie połączenie wideo. U mnie działa całkiem płynnie na słabym necie. Tyle, że trzeba zarejestrować 2 numery.

Ciekawe. Daje to nadzieję, że może jednak uda się z wifi. Nie pomyślałem też o wykorzystaniu komunikatora. Niestety z testami muszę poczekać kilka dni, bo mam niedługo dalszy wyjazd i będę potrzebował transmisji danych do nawigacji, a obawiam się że robot cały miesięczny limit mi zeżre. Ale potem będę testował.

@AntekBezak , słyszałeś o aero2? Z tego neta można korzystać w sposób dwojaki. "Za darmo" z limitem szybkości transferu 0.5mbit i sesją rozłączaną co godzinę (teraz już nie ma kapcia), a także z pakietami płatnymi. Działa na nadajnikach plusa. Do takich testów może wystarczy? Co zabawne na aero2 mam czasem lepsze pingi niż w play (pewnie zależy od nadajnika). To taka cebulowa opcja np. do podglądu monitoringu. "Kaucja" za kartę wynosiła kiedyś ~20-30 zł.

4 godziny temu, orb777 napisał:

@AntekBezak , słyszałeś o aero2? Z tego neta można korzystać w sposób dwojaki. "Za darmo" z limitem szybkości transferu 0.5mbit i sesją rozłączaną co godzinę (teraz już nie ma kapcia), a także z pakietami płatnymi. Działa na nadajnikach plusa. Do takich testów może wystarczy? Co zabawne na aero2 mam czasem lepsze pingi niż w play (pewnie zależy od nadajnika). To taka cebulowa opcja np. do podglądu monitoringu. "Kaucja" za kartę wynosiła kiedyś ~20-30 zł.

Nie słyszałem. Wypytałem Chata, i obiawiam się że do tego zastosowania się raczej nie nada (za mała prędkość i za mała stabilność). Poza tym, zamiast zdobywać nową kartę sim, wolę poczekać aż pojadę. Nie schodzi znowu tak szybko, po prostu już raz się wybierałem i nie dotarłem (z innych przyczyn co prawda). Teraz już muszę się tam dostać, i wolę być ostrożny ze wszystkim co może pójść nie tak. Ale to tylko 5 dni.

• 2 tygodnie później...
Dnia 21.02.2026 o 17:42, orb777 napisał:

@AntekBezak, a to znasz?

https://vdo.ninja/

https://github.com/steveseguin/raspberry_ninja

Przez stronę działa całkiem ok, da się wybrać podgląd w wyższej jakości. Może do testów starczy?

A to ciekawe. Wygląda na dokładnie to czego potrzebuję. Z całą pewnością to przetestuję, dzięki.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...