Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Uszanowanie. Nie trzymałem wcześniej lutownicy w ręku. Zacząłem kurs lutowania i zakupiłem zestaw z lutownicą YIHUA 878D. Zrobiłem cynowanie,  temperatura wszystko jak w kursie, grot ładny czysty, tylko jest jeden szkopuł. Grot na końcu się nie grzeje. Czy tak powinno być? O ile w pierwszej płytce pady dało radę zrobić, tak piny kompletnie nie idą, bo nie mogę ich nagrzać - cyna zostaje na grocie. Nawet nie chce się połączyć z pinami. Ani ta z zestawu ani ołowiowa Cynel 60/40. Cyna topi się dopiero jak ją przyłożę 1-2mm od końca grotu. Czy ja coś robię źle? Wszystko jak na filmie instruktażowym. Tylko ja mam bardziej szpiczasty grot niż tam. Próbowałem na temperaturach od 200-400 i zawsze to samo.

@paweeelooo witam na forum 🙂 

22 minuty temu, paweeelooo napisał:

Cyna topi się dopiero jak ją przyłożę 1-2mm od końca grotu

Jeśli grot jest cienki, aby po drodze rozgrzewasz jeszcze złącze to może być taki efekt, bo złącze "zabiera" sporo ciepła. Czy udaje Ci się polutować układ, jeśli grotem dotkniesz złącza i dopiero tam przyłożysz cynę? Przykładanie cyny bezpośrednio do samego grota da gorsze efekty.

(edytowany)

@paweeelooo, piny lutuj grubszym grotem typu śrubokręt lub ścięte dłuto. W lutowaniu chodzi o to, żeby przenieść temperaturę jak najszybciej na docelowy element, nie rozgrzewając za bardzo wszystkiego dookoła. Grot do grubszych rzeczy musi mieć większą pojemność cieplną. Chude dzióbki dobre są do pyci smd. Użyj topnika (pasty lutowniczej, kalafonii), jeżeli nie możesz szybko osiągnąć docelowej temp. Pomaga. Grot zwilż cyną, dopiero później dotknij pinu i pola lutowniczego, następnie dodaj cyny. Dzięki cynie na grocie przylegającej do pinu ciepło przenoszone jest szybciej.

Edytowano przez orb777

@Treker Niestety ten sposób również nie działa. 

@orb777 A widzisz, taki sprzęt dostałem zamawiając oficjalny zestaw. Co do przenoszenia cyny na grocie, w kursie jest informacja, że to największy błąd. No ale pobawię się jeszcze i spróbuję dalej.

9 minut temu, paweeelooo napisał:

Co do przenoszenia cyny na grocie, w kursie jest informacja, że to największy błąd.

Domyślam się, że o ten fragment chodzi:

Cytat

Największym, najczęstszym i najgorszym błędem jest próba lutowania poprzez rozgrzewanie cyny na grocie, a następnie przenoszenie jej w miejsce lutowania. Tak zdecydowanie nie robimy!

Owszem, jest błędem, jeżeli to twoje docelowe lutowanie. Chodzi o zwilżenie grotu cyną, żeby lepiej przylegał do pola lutowniczego i nóżki, wtedy ciepło zostanie szybciej przeniesione, następnie po chwili dodajesz już "docelowej" cyny. Suchym grotem schodzi się dłużej, a czasami w ogóle trudno rozgrzać. W lutowaniu nie ma magii, nie rozgrzejesz dostatecznie elementu - cyna nie chwyci. Będziesz za długo grzał - zepsujesz element, odkleisz ścieżki, itd.

@orb777 Racja, chyba po prostu za duże elementy, za mały grot. Robiłem drugą płytkę i wszystko ładnie poszło. Zrobiłem tak, jak powiedziałeś i dużo lepiej. 

I nie wiem, gdzie mogę zgłosić ewentualne uwagi, ale w Kursie Lutowania #5 znalazłem jeden błąd. Na  grafice dip-switch został zamontowany odwrotnie, niż pokazują oznaczenia, co może być mylące. 

plytka21.png

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...