Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Proszę bardzo:

nazwapliku = 'downloadfile-1.bin'

with open(nazwapliku) as plik:
    for nrlinii, wiersz in enumerate(plik, start=1):
        wiersz = wiersz.strip()
        wiersz_n = list(wiersz)
        wiersz_n[1::2], wiersz_n[2::2] = wiersz_n[2::2], wiersz_n[1::2]  # zamien nibble
        wiersz_n = ''.join(wiersz_n)
        txt = bytearray.fromhex(wiersz_n[9:-2:]).decode(encoding='ascii', errors='replace')
        print(f'{nrlinii:7} {wiersz:50}# {txt}')

Program w każdym wierszu zamienia ze sobą dwie sąsiednie cyfry hex (czyli połówki bajtu) i co się da, to dekoduje do ascii. Napisy, jak w filmach, są pod koniec, wiersze od 6750. Wcześniej są jakieś bitmapy i wzory czcionek. Gdyby chcieć te napisy pozmieniać, to trzeba wykonać operację odwrotną, po czym prawdopodobnie zmienić sumę kontrolną na końcu każdego wiersza (ale nie wiem jak jest obliczana). Kłopot byłby pewnie, gdyby napisy po polsku miały być dłuższe od tych angielskich.

Rezultat:

obraz.thumb.png.906e724a817f07e40a067dfaafdfe839.png

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

skmskm -  balsat zrobił oprogramowanie do tej ładowarki w swoim języku widocznie były zgłoszenia o język angielski i zrobili angielski ale to jest główne oprogramowanie do działania tego kulona ładowarki.....kture i tak jest podobno z jakimiś tam bledami....

Widzę że jest problem z tym plikiem, gdyby jednak ktoś potrafił go tak zmodyfikować że po wgraniu tego pliku układowego do tej ładowarki Kulon 820 a żeby MENU było w języku Polskim..

Oczywiście nie za darmo...

Dziękuję wszystkim......

Możesz napisać do producenta prostownika z propozycją opracowania polskiego menu do ich prostownika. Oni podsyłają tekst do przetłumaczenia, a Ty im przesyłasz przetłumaczony tekst. Tylko producent prostownika to rosyjska firma i z uwagi na obecną sytuację polityczną mogą nie chcieć współpracować. 

Niektórzy twórcy komercyjnych programów dopuszczają możliwość tworzenia polskiego menu przez wolontariuszy. Takim przykładem jest program dla elektroników DipTrace, który przez twórcę jest przystosowany do tłumaczenia i zmiany języka.

Zależy to od twórcy danego programu lub urządzenia. 

Przecież nikt o zdrowych zmysłach nie weźmie na siebie możliwości uceglenia tego sprzętu, jeden przypadkowo zmodyfikowany wskaźnik i masz przepis na całkowite unieruchomienie bootloadera. 

• Lubię! 2

Nie wiem czy warto opracowywać to menu dla jednego może kilku egzemplarzy. Nabycie tego prostownika w kraju jest problematyczne. Opisuje to jeden z użytkowników "Elektrody". Link

Cytat

Zamówiłem Kulona 825 na avtoline.by.
Kontakt ze sprzedawcą bardzo dobry, akceptuje płatność tylko w kryptowalucie USDT (po mękach udało się zapłacić).
Ładowarkę wysłał i przesłał numer do śledzenia.
No i się zaczęło... kiedy przez kilka dni przesyłka utknęła podczas odprawy celnej. Otrzymałem list polecony w Urzędzie Celno-Skarbowym z formularzem opisującym zawartość przesyłki, wartość, dowód zakupu, potwierdzenie przelewu. (Pouczenie o karalności  musiałem napisać prawdę) o ile dowód zakupu Białorusin mi przesłał, to nie miałem możliwości przesłania potwierdzenia przelewu, więc posłałem zrzut ekranu z przelewu USDT. Na odpowiedź lub zwolnienie przesyłki czekałem tydzień, po czym przyszedł kolejny list polecony  Po kontroli stwierdzili, że urządzenie nie może być dopuszczone na terenie UE (brak certyfikatu CE, brak polskiej instrukcji, brak jakiegoś tam certyfikatu).
No i są dwa wyjścia: albo utylizacja na mój koszt, lub odesłanie przesyłki na koszt nadawcy. Wysłałem oświadczenie o zwrocie przesyłki i poinformowałem Białorusina o sytuacji. Na pewno będę w plecy ponad 200 zł za przesyłki i o ile otrzymam w ogóle zwrot od sprzedawcy.
Także wpadłem z tym kulonem w maliny, w międzyczasie kupiłem Stefpola, bo aku nie chciał dłużej czekać

Kolejna sprawa to umiejętność dobrania ustawienia parametrów ładowania akumulatora przez ten prostownik w odniesieniu do stanu technicznego akumulatora. Może wystarczy tańszy od "Kulona", inteligentny prostownik z marketu?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...