Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć. Postanowiłem stworzyć możliwość wysyłania ramek danych LIN (potrzebne do mojej pracy z alternatorami samochodowymi). Do tego celu postanowiłem użyć arduino UNO podłączone do sprzętu który nabyłem na TME dual Lin Click https://www.tme.eu/en/details/mikroe-3870/add-on-boards/mikroe/dual-lin-click/ .

Założenia: wysyłam ramkę danych poprzez komunikację arduino z lin Click za pomocą TX,RX, sprzęt wysyła gotową ramkę LIN za pomocą zacisku nazwanego BUS1. Efekt który uzyskałem jest mizerny - na BUS1 jest cały czas 12V podczas gdy do pinu TX dochodzi sygnał prostokątny wysyłany z arduino. Mierzę to oscyloskopem. Moja wiedza na temat lin CLick jest niewielka, lecz czytając datasheet napotkałem na informację o 3 różnych stanach. Aby kontroler wyszedł ze stanu uśpienia należy podać mu wysoki stan na EN1 co uczyniłem. Jestem pewien że coś zostało przeze mnie pominięte, proszę bardziej doświadczonych o porady. Dzięki

3 godziny temu, pyranha_burn napisał:

Efekt który uzyskałem jest mizerny - na BUS1 jest cały czas 12V podczas gdy do pinu TX dochodzi sygnał prostokątny wysyłany z arduino. Mierzę to oscyloskopem.

TX i RX to wyprowadzenia LIN, które są podłączone do transceivera podobnego do tego, który kiedyś publikowałem na forum

Skorzystaj z biblioteki udostępnionej przez producenta, a nie kombinujesz 😉 https://libstock.mikroe.com/projects/view/2953/dual-lin-click. Ewentualnie zapytaj Claude o wygenerowanie stosownego kodu podając linki do dokumentacji technicznej.

Dzięki za sugestie, mam wrażenie że nie zrozumiałeś mojego problemu lub źle go opisałem. Problem rozwiązałem- przyczyną braku jakichkolwiek sygnałów wyjściowych był mój błąd łącząc tx arduino z tx transceivera. Po zamianie okablowania oczywiście sygnał się pojawił.

Swoją drogą dziękuję za podrzucenie linków, nie widziałem dotąd tych plików, muszę się zagłębić w przydatne progamy.

(edytowany)
7 godzin temu, pyranha_burn napisał:

Dzięki za sugestie, mam wrażenie że nie zrozumiałeś mojego problemu lub źle go opisałem. Problem rozwiązałem- przyczyną braku jakichkolwiek sygnałów wyjściowych był mój błąd łącząc tx arduino z tx transceivera. Po zamianie okablowania oczywiście sygnał się pojawił.

Bardziej chodziło o to, że niektóre transceivery lubią przesyłać ramki dopiero po potwierdzeniu, że są prawidłowe (działają jako pośrednik w komunikacji). Ale zapomniałem o klasycznym problemie TX/RX i tym że wszyscy sobie je oznaczają metodą losową... 

W 95% przypadków złożenie na krzyż RX/TX i TX/RX jest prawidłowym rozwiązaniem.

Edytowano przez H1M4W4R1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...