Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

9 godzin temu, solax napisał:

jestem na takim etapie, że wiem tyle że warto w takim przypadku połączyć to poprzez matrycę, tylko że nie bardzo wiem jak łączyć przyciski ze sobą, macie jakiś tutorial może do tego jak stworzyć sobie taki schemat? I pytanie czy wszystkie te przyciski, które pokazałem wyżej jestem w stanie połączyć z arduino micro pro tworząc właśnie matryce?

8ZJ5Os5.thumb.png.fb7a1a22fbce7743adb406705c8a2e5d.png

To jest shemat podłączania przycisków w matrycy. Możesz pominąć diody prostownicze jeśli przyciski nie będą wciskane równocześnie. Żeby się dowiedzieć jak podłączyć taką matrycę do mikrokontrolera przeczytaj ten artykuł. Są tam też instrukcje jak to zaprogramować. Wszystkie przyciski z dwoma wyjściami podłączysz do matrycy bez problemu, z tymi co mają więcej będzie trochę kombinowania. Te których się nie uda do niej podłączyć możesz podłączyć normalnie do pinów bezpośrednio.

(edytowany)

dwa wyjscia? czyli wszystkie przyciski chwilowe które mają dwie takie "blaszki" od spodu (sorry za nazewnictwo, jeszcze nie ogarniam, muszę się doedukować :D) podłaczyć jako matrycę a reszte np stacyjkę do z kluczykiem osobno do pinów? mógłby ktoś mi podesłać na allegro np taki mikrokontroler, który byłby najlepszą opcją w tym przypadku? a co w przypadku przycisku od świateł awaryjnych, który się świeci po wciśnięciu? Trzeba dodać jakiś rezystor? Czy jak to wygląda?

Edytowano przez solax
(edytowany)
6 godzin temu, solax napisał:

dwa wyjscia? czyli wszystkie przyciski chwilowe które mają dwie takie "blaszki" od spodu (sorry za nazewnictwo, jeszcze nie ogarniam, muszę się doedukować :D) podłaczyć jako matrycę a reszte np stacyjkę do z kluczykiem osobno do pinów? mógłby ktoś mi podesłać na allegro np taki mikrokontroler, który byłby najlepszą opcją w tym przypadku? a co w przypadku przycisku od świateł awaryjnych, który się świeci po wciśnięciu? Trzeba dodać jakiś rezystor? Czy jak to wygląda?

Dokładnie, te z dwoma blaszkami da radę do matrycy bez problemu. Niektóre z innych też by się dało, ale skoro dopiero zaczynasz z tym sprawami to na ten moment dałbym im spokój, chyba że nie starcza pinów. Co do mikrokontrolera to zdania są podzielone, ja polecam ten. Aczkolwiek jeśli ten ma za mało pinów (pewnie ma) to jeszcze to jest dobre. Tylko wtedy trzeba delikatnie obchodzić się z portem usb. Ewentualnie możesz spróbować też jakiegoś ESP, ale to trochę wyższy poziom i moim zdaniem będzie trudne na start. A co do przycisku z podświetleniem, to czy potrzeba rezystora zależy od konkretnych parametrów przycisku. Jeśli podeślesz linka do jakiejś specyfikacji to zobaczymy.

Edytowano przez AntekBezak
4 godziny temu, AntekBezak napisał:

Ewentualnie możesz spróbować też jakiegoś ESP, ale to trochę wyższy poziom i moim zdaniem będzie trudne na start.

Esp nie jest trudne, inaczej nie zacząłbym od niego. Z uC nie miałem nigdy do czynienia, arduino widziałem tylko w symulatorach. Esp daje dużo większe możliwości. Nawet "stare" esp8266 za kilka złotych przewyższa wydajnością arduino, na start ma dostępne wifi (esp32 dodatkowo bt). Nie trzeba dokupować modułów wifu/bt, to także cięcie kosztów.

Esp32 ma także możliwość szybszego programowania w micropythonie, czyli jak wieść gminna niesie "w języku, w którym nie da się nic zrobić". Jest w stanie "uciągnąć" prowizorkę z "letkooo nieuporządkowanym kodem amatora" (mam na myśli siebie).

@solax, temat uC możesz "polizać przez szybkie" w symulatorach, tj. wokwi (arduino, esp32, stm, raspberry) lub thinkercad (arduino). Wokwi nastawione jest raczej na "symulację cyfrową", natomiast thinkercad wspiera także symulację analogową w jakimś zakresie.

• Lubię! 1

@AntekBezak nie demonizuj tych trudności z esp32. Do Pro Micro trzeba dodać bibliotekę, do ESP32 płytkę. A programuje się tak samo.

Poza tym dla tych co nie umią guzika nacisnąć jest wersja OTG z oddzielnymi gniazdami usb-serial (do programowania) i usb-otg

Ja tak myślałem o tych płytkach z arduino bo widzę, że dużo osób wykorzystuję je do zrobienia button boxa do gier do pc (niektórzy korzystają też z leo bodnar BBI-64). To teraz pytanie czy mógłby ktoś mi to policzyć albo wytłumaczyć jak mogę to sprawdzić czy starczy pinów, żeby podłączyć przyciski chwilowe z dwoma wyjściami jako matrycę, a resztę osobno? Toggle switche które mają 3 piny też mogę połączyć z tą matrycą? Myślicie, że do ogarnięcia dla mnie? Czy ogólnie toogle switche z 2 wyjściami traktuję się jak przyciski chwilowe z 2 wyjściami i tam samo je podłącza? 

Potrzebuję do tego przewody, 22 AWG będą ok? przylutować je w odpowiednie miejsca, potrzebny będzie też kabel micro usb lub usb c. Co jeszcze będę potrzebował? Do stacyjki, chce sobie kupić taki zestaw z różnymi końcówkami do przewodów (patrz na zdjęcie)

Link do przycisku do świateł awaryjnych: PRZYCISK ŚWIATŁA AWARYJNE

zestaw kocowek.jpg

(edytowany)
Dnia 10.04.2026 o 14:43, ethanak napisał:

Wgranie kodu na esp to wciśnięcie czegoś tam w Arduino IDE i jak ktoś ma z tym problemy to powinien sprawdzić, czy może ładnie rysuje albo gra na gitarze. Bawiłem się (tak, to była zabawa) i tym i tym.

Znaczy rysowałeś i grałeś na gitarze? A co na to otoczenie? W szczególności na to granie na gitarze?

Edytowano przez VisualLab

@VisualLab tak się składa że muzyczną skończyłem a na basie mi całkiem nieźle wychodziło (chociaż eolę piano). Śpiewałem basem w chórze i na scenie.

Przy okazji możesz sprecyzować swoją niewątpliwie inteligentną wypowiedź? Czy po prostu nie masz nic do powiedzenia i koniecznie musisz ubrać to w słowa?

(edytowany)
12 godzin temu, solax napisał:

To teraz pytanie czy mógłby ktoś mi to policzyć albo wytłumaczyć jak mogę to sprawdzić czy starczy pinów, żeby podłączyć przyciski chwilowe z dwoma wyjściami jako matrycę, a resztę osobno?

W tamtym artykule, który podałem gdzieś wcześniej, była opisana budowa matryc. Potrzebujesz po jednym pinie na każdy wiersz i każdą kolumnę. W innym artykule, który podesłałem, było jak podłączyć przycisk do arduino. Trzeba jedno wejście podłączyć do GND, a drugie do jakiegoś pinu. Jeśli masz bardziej skomplikowane przełączniki (np. wielopozycyjne, albo stacyjka) podłączasz jeden z nich do GND (nie jeden losowy, tylko to zawsze jest jakiś konkretny), a pozostałe każdy do jednego pinu. Chodzi o to że jak przełącznik ma wiele pozycji to wtedy różne jego wyprowadzenia są łączone z GND w zależności od pozycji. Da się takie przełączniki podłączyć do matrycy traktując je jako kilka przycisków, podłączając wejściowy pin takiego przełącznika (ten do którego daje się GND) np. do jednej kolumny, a resztę do różnych wierszy. Piny na mikrokontrolerach liczą się te z numerami i te z literą A i numerem. To wszystko są piny, których można użyć jako programowalne wyjścia/wejścia. Na arduino pro micro mamy zatem 16 pinów, a na leonardo 20 (ale pinów 1 i 2 lepiej nie używać, więc wychodzi 18). Matryca faktycznie może się okazać niezbędna również dla innych przełączników. Na tym etapie znajomość podstaw elektroniki i arduino będzie bardzo przydatna, w internecie można znaleźć darmowe kursy, choćby tu na forbocie.

Link do świateł awaryjnych już nie działa, kable będą ok.

Swoją drogą sprawdzenie się w symulatorze, jak wspominał @orb777 to naprawdę niezły pomysł.

Edytowano przez AntekBezak
14 godzin temu, AntekBezak napisał:

W tamtym artykule, który podałem gdzieś wcześniej, była opisana budowa matryc. Potrzebujesz po jednym pinie na każdy wiersz i każdą kolumnę. W innym artykule, który podesłałem, było jak podłączyć przycisk do arduino. Trzeba jedno wejście podłączyć do GND, a drugie do jakiegoś pinu. Jeśli masz bardziej skomplikowane przełączniki (np. wielopozycyjne, albo stacyjka) podłączasz jeden z nich do GND (nie jeden losowy, tylko to zawsze jest jakiś konkretny), a pozostałe każdy do jednego pinu. Chodzi o to że jak przełącznik ma wiele pozycji to wtedy różne jego wyprowadzenia są łączone z GND w zależności od pozycji. Da się takie przełączniki podłączyć do matrycy traktując je jako kilka przycisków, podłączając wejściowy pin takiego przełącznika (ten do którego daje się GND) np. do jednej kolumny, a resztę do różnych wierszy. Piny na mikrokontrolerach liczą się te z numerami i te z literą A i numerem. To wszystko są piny, których można użyć jako programowalne wyjścia/wejścia. Na arduino pro micro mamy zatem 16 pinów, a na leonardo 20 (ale pinów 1 i 2 lepiej nie używać, więc wychodzi 18). Matryca faktycznie może się okazać niezbędna również dla innych przełączników. Na tym etapie znajomość podstaw elektroniki i arduino będzie bardzo przydatna, w internecie można znaleźć darmowe kursy, choćby tu na forbocie.

Link do świateł awaryjnych już nie działa, kable będą ok.

Swoją drogą sprawdzenie się w symulatorze, jak wspominał @orb777 to naprawdę niezły pomysł.

a to nie wiem z tą stroną bo u mnie działa, ale taki opis tam jedynie: 

Cytat

Description

Specification:

Specification: Product Name:Hazard Light Switch 100 brand new!!! Light Color:Red Whole Length:37.2mm Mount Hole Diameter:22mm Head diameter:24.8mm Button Diameter:18mm Pin Number:5 Pins Voltage:Universal for 12V / 24V Operation Type:Latching Waterproof:IP67

Package included: 1 x Hazard Warning Switch The merchant warrants that their products comply with all applicable laws, and are offered only if they comply with Joom's policies and EU Product Safety and Compliance laws.

7 godzin temu, solax napisał:

Universal for 12V / 24V

No to trochę problem, bo mikrokontrolery zwykle działają na 3.3V lub 5V. W porcie w komputerze masz 5V. To zdecydowanie za mało. Potrzebny byłby jakiś osobny zasilacz lub akumulator na 12V żeby zasilić podświetlenie w przycisku. Najlepsze rozwiązanie to znaleźć przycisk na 5V, lub mniej.

(edytowany)
8 godzin temu, AntekBezak napisał:

No to trochę problem, bo mikrokontrolery zwykle działają na 3.3V lub 5V. W porcie w komputerze masz 5V. To zdecydowanie za mało. Potrzebny byłby jakiś osobny zasilacz lub akumulator na 12V żeby zasilić podświetlenie w przycisku. Najlepsze rozwiązanie to znaleźć przycisk na 5V, lub mniej.

a mogę po prostu go podłączyć bez podświetlenia? będzie ok czy się spali? ewentualnie mam jeszcze taki ale on ma wpisane 3v-6v 

blablasla.jpg

Edytowano przez solax
2 godziny temu, solax napisał:

mogę po prostu go podłączyć bez podświetlenia? będzie ok czy się spali? ewentualnie mam jeszcze taki ale on ma wpisane 3v-6v 

A pewnie że możesz. A ten drugi będzie działał z podświetleniem. Musisz mieć po prostu mikrokontroler który zapewni napięcie w tym zakresie, a większość ma właśnie takie.

(edytowany)
Dnia 14.04.2026 o 17:35, AntekBezak napisał:

A pewnie że możesz. A ten drugi będzie działał z podświetleniem. Musisz mieć po prostu mikrokontroler który zapewni napięcie w tym zakresie, a większość ma właśnie takie.

dobra, dzięki zabieram się za składanie zamówienia, czytanie tutoriali, które od was otrzymałem i mam nadzieję, że się uda w maju to złożyć 😃, pewnie jeszcze się odezwę w międzyczasie. A odnośnie kabla którym podłączę mikrokontroler z pc, on musi mieć jakieś specjalne parametry czy obojętnie jaki usb micro bądź usb c, w zależności od mikrokontrolera? 

Edytowano przez solax
4 godziny temu, solax napisał:

dobra, dzięki zabieram się za składanie zamówienia, czytanie tutoriali, które od was otrzymałem i mam nadzieję, że się uda w maju to złożyć 😃, pewnie jeszcze się odezwę w międzyczasie. A odnośnie kabla którym podłączę mikrokontroler z pc, on musi mieć jakieś specjalne parametry czy obojętnie jaki usb micro bądź usb c, w zależności od mikrokontrolera? 

Kabel musi być do zasilania (ładowania) i do przesyłu danych. Bo są też takie tylko do ładowania i taki nie zadziała. Życzę powodzenia w konstruowaniu 🙂

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...