Skocz do zawartości

Jaka drukarka 3D do 1500 zł w 2026 roku?

Pomocna odpowiedź

26 minut temu, KwiProKwo napisał:

No i drugie pytanie, bo patrzę budżetowo to Elegoo Centauri 2, no i on nie ma podgrzewanego wnętrza, to duża wada ?

Stół spokojnie nagrzeje komorę do 35-40 stopni 😉 

(edytowany)
27 minut temu, KwiProKwo napisał:

Rozumiem ale to działa automatycznie jak wybiorę profil ABS czy samemu trzeba myśleć przed drukiem? 

Fizyka 😉 Masz gorącą metalową płytę i zamkniętą komorę. To działa tak samo jak piekarnik - grzałka nagrzewa powietrze, które nie ma gdzie uciec, więc temperatura wewnątrz zamkniętego zbiornika rośnie. Przy 40-45 stopniach ucieczka energii cieplnej przez ściany równoważy ilość energii wydzielanej i ogrzewającej powietrze, a tym samym to m/w górna granica temperatury (plus minus, zależy od konkretnego egzemplarza, producenta etc., czasem bliżej 35, czasem nawet i 50 stopni).

O ile w przypadku ABS to dość przydatne zjawisko (w sumie polecam drukować z ASA zamiast ABS, znacznie lepszy materiał do druku, a właściwości ma zbliżone). Gorzej jak próbujesz drukować PLA albo PETG i wydruk zaczyna się odkształcać przez temperaturę otoczenia. Także... trzeba nieco pomyśleć czy nie zostawić otwartych drzwiczek 😉 

Edytowano przez H1M4W4R1

Poczytałem o tym Elgoo i pare problemów tam jest, głownie z softem...

Qidi znowu jest trudno dostępny i jak jest to cena bliżej 2000zł a P2S 2200zł...

Pytanie o strony z projektami, ja jak miałem endera w 2020 roku to było https://www.thingiverse.com/

Obecnie jest coś lepszego co polecacie ?

2 godziny temu, KwiProKwo napisał:

A slicer pewnie dalej Cura przewodzi ?

Jeśli używasz drukarki od Bambu, to najlepiej chyba używać Bambu Studio. Ja dużo używam bambu studio i sobie chwalę, jeszcze prusa slicer jest chyba podobny.

Dobra, ale panowie, o co chodzi z tym że np takie Anycubic Kobra S1 jest gorsze od jakiegoś no name typu Elegoo Centauri 2.

Pamiętam jak miałem Endera 3 to każdy na forach, grupach pisał że Anycubic to wspaniałe sprzęty, bezobsługowe itp

Nie chce mi się wierzyć że jakiś no name typu Qidi Q2 albo Elegoo jest lepsze od Anycubic, przecież ta firma już jest jakiś czas na rynku.

12 minut temu, KwiProKwo napisał:

Dobra, ale panowie, o co chodzi z tym że np takie Anycubic Kobra S1 jest gorsze od jakiegoś no name typu Elegoo Centauri 2.

Pamiętam jak miałem Endera 3 to każdy na forach, grupach pisał że Anycubic to wspaniałe sprzęty, bezobsługowe itp

Nie chce mi się wierzyć że jakiś no name typu Qidi Q2 albo Elegoo jest lepsze od Anycubic, przecież ta firma już jest jakiś czas na rynku.

Mogę porównać Endera 3 do Anycubic Kobra 2 Neo, bo obu używałem. Jeśli ustawimy Endera jako punkt odniesienia, to Kobra jest naprawdę nowoczesną drukarką, faktycznie ma (prawie) automatyczne poziomowanie, jest szybsza, jest direct drive. Ale obie te drukarki psują się na potęgę, no i nie ma ich co porównywać do takiej Bambu Lab A1 (też jej używam, więc wiem co mówię). O Elegoo tylko słyszałem dobre opinie. Tak więc dzielę się całą moją wiedzą.

Mam też wrażenie, że firmy jak Creality i Anycubic przyjmują za normę, że jeśli ktoś chce używać drukarki 3D to musi ją umieć sobie naprawić. Bambu Lab natomiast faktycznie dba o jakość swoich drukarek. Takie są przynajmniej moje odczucia.

(edytowany)

@KwiProKwo polecałbym Ci bambu lab P1S z AMS. Poprzednio miałem Tarantulę Pro ( to taki poziom Endera ) i przejście na w/w "bambusa" było dużym skokiem - przede wszystkim - jakościowym. Wydruki z PETG, PLA są dużo ładniejsze niż z Tarantuli - innych filamentów nie sprawdzałem. Technicznie też jest OK ( np. czas wydruku tego samego modelu był o 2 godziny krótszy na Bambu ) a samą drukarkę to faktycznie tylko wyjąć z pudełka, poskładać i można drukować. Wolałem też dopłacić do AMS-a, ze względu na mało przestrzeni w pomieszczeniu a 4 załadowane, przechowywane i gotowe do pracy w każdej chwili szpule to jednak duża oszczędność i miejsca i czasu. Soft ( Bambu Studio ) też jest OK. Jeśli używasz Devil Design, to na stronie mają profile swoich filamentów pod Bambu. Podsumowując: widzę dużo plusów a z minusów to oczywiście cena, która jednak przekracza założony przez Ciebie budżet. Na razie, po półrocznym użytkowaniu, nie powiem złego słowa o P1S Combo.

P.S. geforc 😆 podpytaj chłopaków w swoim temacie na reprap-ie o "bambusy" - na pewno coś Ci dodatkowo podpowiedzą 💪.

Edytowano przez keram167
uzupełnienie
  • Lubię! 2
18 minut temu, KwiProKwo napisał:

Nie no P1S odpada bo to antyk z 2023 roku... czytałem że tego się nie kupuje już, chyba że używkę w idealnym stanie za 1000zł

Faktycznie lepiej dopłacić do P2S, ale P1S to nie stała się gorszą drukarką przez pojawienie się P2S. Wolałbym P1S niż cokolwiek od Anycubic lub Creality, choć może to tylko moje negatywne doświadczenia przeze mnie przemawiają.

(edytowany)
2 godziny temu, KwiProKwo napisał:

jak to wygląda ?

Gwarancja do bramy i się nie znamy 😉 

Edytowano przez H1M4W4R1
15 godzin temu, KwiProKwo napisał:

A jeśli chodzi o te krzywe stoły w Anycubic, to jak takowy będzie to można reklamować do supportu żeby wysłali nowy? jak to wygląda ?

Nie wiem jak tam oficjalny support, ale w tym miejscu chcę ostrzec przed kupowaniem na allegro. Ja swoją Anycubic właśnie na allegro kupiłem, i kiedy zaczęła się sypać po miesiącu była wielka batalia ze sprzedawcą. Ostatecznie dostałem połowę tego co za nią zapłaciłem i zepsuta dukarka została ze mną, czyli tak sobie. Można też w botlandzie kupić, bo u nich raczej z reklamowaniem sprzętu nie miewałem problemów.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...