Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #5 – cewki, dławiki

Komentator

Pomocna odpowiedź

@marchel witam na forum 🙂 wzór jest taki jak na rezystory. Pamiętaj też, że w ten sposób rezystancja spada, gdy  cewka działa w stanie ustalonym. Układ może wyglądać na niedziałający bo inukcyjność wypadkowa jest mniejsza od pojedynczego elementu. Sprawdź jak zachowa sie w układzie szeregowym, tam indukcyjność powinna się dodac.

@metaldetector witam na forum 🙂 Dioda D2 nie świeci, ponieważ jest wpięta zaporowo - katoda jest podłączona do plusa, a anoda do plusa. W razie wątpliwości zerknij do artykułu, który dedykowany jest diodom świecącym: Kurs elektroniki – #6 – diody krzemowe oraz świecące (LED).

Szybkie pytanie - dlaczego prąd zaczyna po chwili płynąć tylko przez cewkę? Jeśli dobrze odczytuję schemat, to za rezystorem występuje połączenie równoległe - wtedy prąd nie dzieli się jakoś "po równo"?

Jestem w tej tematyce kompletnie świeży 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@MAGNET witam na forum 🙂 Pisząc w dużym uproszczeniu - to wynika z właściwości cewki. To ona generuje ten impuls prądu, bo próbuje podtrzymać działanie układu. W obwodzie jest jeszcze druga dioda, ale ona jest wpięta w taki sposób, że prąd generowany przez cewkę nie może przez nią przepłynąć. Przeczytaj kolejny artykuł z tej serii, ten o diodach świecących to wszystko powinno być bardziej zrozumiałe 🙂

• Lubię! 1

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale chyba opisujesz sytuację, gdy cewka się już "rozpędzi" i po rozłączeniu baterii musi pozbyć się zgromadzonego ładunku. Chodziło mi o pierwszy etap, gdy prąd jest jeszcze podłączony i pierwsza dioda przestaje świecić, ponieważ wszystko bierze na siebie cewka. Jeśli źle to zinterpretowałem to nie było tematu

@MAGNET tak, masz rację - myślałem, że pytasz o ten drugi przypadek.

3 minuty temu, MAGNET napisał:

. Chodziło mi o pierwszy etap, gdy prąd jest jeszcze podłączony i pierwsza dioda przestaje świecić, ponieważ wszystko bierze na siebie cewka.

W takim układzie prąd oczywiście zawsze dzieli się na kilka gałęzi, ale w tym przypadku zdecydowanie łatwiej płynąć mu przez cewkę (w końcu to tylko nawinięty drucik). W związku z tym przez diodę płynie znacznie, znacznie mniejszy prąd - tak mały, że dioda nie świeci 🙂

• Lubię! 1

@kleme2011 dobrze, że napisałeś pomiary 🙂 Ten z większą indukcyjnością powinien mieć więcej drutu (pewnie o mniejszej średnicy) czyli większy opór.

Edytowano przez Gieneq

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.