Igor308 6 czerwca Autor tematu Udostępnij 6 czerwca 1 minutę temu, Santiago napisał: @Igor308 jest w 50% dobrze - udało się ściągnąć bibliotekę, mam parę programów wgranych i jeden przykładowy się skompilował (użył aż 30% pamięci !? ) , zła wiadomość to taka że muszę podłączyć wszystko, a do końca nie wiem jak, oraz gdzie mam kabelki , dobrze , że dzisiaj znalazłem Arduino bo też zapomniałem gdzie się poniewiera. Poza tym mam tutaj jakieś dziwne przykłady zapisywania i odczytu. Nie wiedziałem , że na to można zapisywać. Temat wydaje się bardzo skomplikowany. O kurde
Igor308 7 czerwca Autor tematu Udostępnij 7 czerwca 15 godzin temu, Santiago napisał: @Igor308 jest w 50% dobrze - udało się ściągnąć bibliotekę, mam parę programów wgranych i jeden przykładowy się skompilował (użył aż 30% pamięci !? ) , zła wiadomość to taka że muszę podłączyć wszystko, a do końca nie wiem jak, oraz gdzie mam kabelki , dobrze , że dzisiaj znalazłem Arduino bo też zapomniałem gdzie się poniewiera. Poza tym mam tutaj jakieś dziwne przykłady zapisywania i odczytu. Nie wiedziałem , że na to można zapisywać. Temat wydaje się bardzo skomplikowany. ja od niedawna zaczalem przygode z arduino
Igor308 w niedzielę o 17:06 Autor tematu Udostępnij w niedzielę o 17:06 Dnia 6.06.2026 o 18:10, Santiago napisał: @Igor308 jest w 50% dobrze - udało się ściągnąć bibliotekę, mam parę programów wgranych i jeden przykładowy się skompilował (użył aż 30% pamięci !? ) , zła wiadomość to taka że muszę podłączyć wszystko, a do końca nie wiem jak, oraz gdzie mam kabelki , dobrze , że dzisiaj znalazłem Arduino bo też zapomniałem gdzie się poniewiera. Poza tym mam tutaj jakieś dziwne przykłady zapisywania i odczytu. Nie wiedziałem , że na to można zapisywać. Temat wydaje się bardzo skomplikowany. ja dam swoj kod: #include <SPI.h> #include <MFRC522.h> MFRC522 rfid(10, 9); String MFRC522_ReadCardUID(MFRC522 *_name){ String _CardUID = ""; for (byte _i = 0; _i < _name->uid.size; _i++){ if(_name->uid.uidByte[_i] < 0x10) _CardUID += "0"; _CardUID += String(_name->uid.uidByte[_i], HEX) + String(" "); } return _CardUID; } boolean MFRC522_IsNewCard(MFRC522 *_name){ if(!_name->PICC_IsNewCardPresent()) return false; if(!_name->PICC_ReadCardSerial()) return false; return true; } void setup(){ Serial.begin(9600); SPI.begin(); rfid.PCD_Init(); } void loop(){ if(MFRC522_IsNewCard(&rfid)){ Serial.println(MFRC522_ReadCardUID(&rfid)); rfid.PICC_HaltA(); rfid.PCD_StopCrypto1(); } }
Santiago w poniedziałek o 18:46 Udostępnij w poniedziałek o 18:46 @Igor308 i co działa już jak należy ? - znowu najszybciej w piątek mogę coś podziałać. Po pracy nie mam ochoty ani siły na nic. Ale optymistyczna wiadomość jest taka , że znalazłem kabelki i mogę wszystko podłączyć. Zaraz zobaczę na kodzie jak masz to wszystko podłączone.
Santiago w poniedziałek o 18:51 Udostępnij w poniedziałek o 18:51 A tutaj taki kod programu który był dołączony (jeden z wielu), skompilował sie i zajmuje 30% pamięci, domyślam się co on robi (bo angielski słabo znałem , a teraz to już całkiem zapomniałem) * Example to change UID of changeable MIFARE card. * -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- * This is a MFRC522 library example; for further details and other examples see: https://github.com/miguelbalboa/rfid * * This sample shows how to set the UID on a UID changeable MIFARE card. * NOTE: for more informations read the README.rst * * @author Tom Clement * @license Released into the public domain. * * Typical pin layout used: * ----------------------------------------------------------------------------------------- * MFRC522 Arduino Arduino Arduino Arduino Arduino * Reader/PCD Uno Mega Nano v3 Leonardo/Micro Pro Micro * Signal Pin Pin Pin Pin Pin Pin * ----------------------------------------------------------------------------------------- * RST/Reset RST 9 5 D9 RESET/ICSP-5 RST * SPI SS SDA(SS) 10 53 D10 10 10 * SPI MOSI MOSI 11 / ICSP-4 51 D11 ICSP-4 16 * SPI MISO MISO 12 / ICSP-1 50 D12 ICSP-1 14 * SPI SCK SCK 13 / ICSP-3 52 D13 ICSP-3 15 */ #include <SPI.h> #include <MFRC522.h> #define RST_PIN 9 // Configurable, see typical pin layout above #define SS_PIN 10 // Configurable, see typical pin layout above MFRC522 mfrc522(SS_PIN, RST_PIN); // Create MFRC522 instance /* Set your new UID here! */ #define NEW_UID {0xDE, 0xAD, 0xBE, 0xEF} MFRC522::MIFARE_Key key; void setup() { Serial.begin(9600); // Initialize serial communications with the PC while (!Serial); // Do nothing if no serial port is opened (added for Arduinos based on ATMEGA32U4) SPI.begin(); // Init SPI bus mfrc522.PCD_Init(); // Init MFRC522 card Serial.println(F("Warning: this example overwrites the UID of your UID changeable card, use with care!")); // Prepare key - all keys are set to FFFFFFFFFFFFh at chip delivery from the factory. for (byte i = 0; i < 6; i++) { key.keyByte[i] = 0xFF; } } // Setting the UID can be as simple as this: //void loop() { // byte newUid[] = NEW_UID; // if ( mfrc522.MIFARE_SetUid(newUid, (byte)4, true) ) { // Serial.println("Wrote new UID to card."); // } // delay(1000); //} // But of course this is a more proper approach void loop() { // Look for new cards, and select one if present if ( ! mfrc522.PICC_IsNewCardPresent() || ! mfrc522.PICC_ReadCardSerial() ) { delay(50); return; } // Now a card is selected. The UID and SAK is in mfrc522.uid. // Dump UID Serial.print(F("Card UID:")); for (byte i = 0; i < mfrc522.uid.size; i++) { Serial.print(mfrc522.uid.uidByte[i] < 0x10 ? " 0" : " "); Serial.print(mfrc522.uid.uidByte[i], HEX); } Serial.println(); // Dump PICC type // MFRC522::PICC_Type piccType = mfrc522.PICC_GetType(mfrc522.uid.sak); // Serial.print(F("PICC type: ")); // Serial.print(mfrc522.PICC_GetTypeName(piccType)); // Serial.print(F(" (SAK ")); // Serial.print(mfrc522.uid.sak); // Serial.print(")\r\n"); // if ( piccType != MFRC522::PICC_TYPE_MIFARE_MINI // && piccType != MFRC522::PICC_TYPE_MIFARE_1K // && piccType != MFRC522::PICC_TYPE_MIFARE_4K) { // Serial.println(F("This sample only works with MIFARE Classic cards.")); // return; // } // Set new UID byte newUid[] = NEW_UID; if ( mfrc522.MIFARE_SetUid(newUid, (byte)4, true) ) { Serial.println(F("Wrote new UID to card.")); } // Halt PICC and re-select it so DumpToSerial doesn't get confused mfrc522.PICC_HaltA(); if ( ! mfrc522.PICC_IsNewCardPresent() || ! mfrc522.PICC_ReadCardSerial() ) { return; } // Dump the new memory contents Serial.println(F("New UID and contents:")); mfrc522.PICC_DumpToSerial(&(mfrc522.uid)); delay(2000);
jand w poniedziałek o 20:50 Udostępnij w poniedziałek o 20:50 (edytowany) @Igor308 proponuję abyś zapoznał się z tym. Jest tu podany schemat połączeń i krótki przykładowy programik. Podłącz moduł do Arduino w/g rysunku, wygraj podany program i wszystko powinno działać. Edytowano w poniedziałek o 21:04 przez jand
Igor308 wczoraj o 08:11 Autor tematu Udostępnij wczoraj o 08:11 Dnia 8.06.2026 o 22:50, jand napisał: @Igor308 proponuję abyś zapoznał się z tym. Jest tu podany schemat połączeń i krótki przykładowy programik. Podłącz moduł do Arduino w/g rysunku, wygraj podany program i wszystko powinno działać. Na arduino mega dziala
jand 19 godzin temu Udostępnij 19 godzin temu I teraz jak wiesz, że sprzęt jest dobry, że połączenia są dobre, możesz się skupić na takiej modyfikacji programu, by odpowiadał Twoim potrzebom.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »