huku Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu Cześć, mam problem drukarka nie dojeżdża do końca osi Y, wydając głośne uderzenie przy próbie ruchu do przodu. Przez to dysza czyści się w złym miejscu (przesunięcie ok. 10 mm). Czy ktoś miał podobny problem i wie, czy to kwestia paska, czy czegoś innego? Link do filmu na google drive
AntekBezak 10 godzin temu Udostępnij 10 godzin temu Może coś wpadło w szynę Y i teraz blokuje. Drukarka nowa, czy w cześniej działała i teraz to się stało? A jeśli to drugie, to jakie wydarzenia poprzedzały awarię? Może jest wśród nich przyczyna.
huku 10 godzin temu Autor tematu Udostępnij 10 godzin temu @AntekBezak Wczoraj wieczorem ją czyściłem smarowałem i napinałem paski. Podziała około 3 godziny. I później się zaczęło dziać, wydaje mi się że to może mieć powiązanie, lecz próbowałem różnych dociągnięcia tych śrub i nic. Drukarka ma około 3 miesiące niecałe 300 godzin.
AntekBezak 9 godzin temu Udostępnij 9 godzin temu Czyli w ramach prac konserwacyjnych grzebałeś przy paskach, jeśli dobrze rozumiem. Mogę się mylić, ale najprawdopodobniej coś zrobiłeś źle z ich napinaniem. Ja nigdy tego nie robiłem, więc nie wiem jak to się powinno robić, mogę tylko podesłać ich oficjalny tutorial. Objawy tej awarii pasują do poluzowanego paska.
orb777 9 godzin temu Udostępnij 9 godzin temu (edytowany) Wyłącz drukarkę i pchnij stół ręcznie, zobacz czy gdzieś blokuje. Pasek od osi Y ma automatyczny napinacz, trudno coś tam zwalić. Podobnie jest z paskiem osi Z. Czy po napięciu pasków robiłeś pełną kalibrację? Edytowano 9 godzin temu przez orb777
huku 8 godzin temu Autor tematu Udostępnij 8 godzin temu @orb777 Tak po czyszczeniu robiłem pełną kalibrację wraz z poziomowaniem stołu. Blokuje fizycznie coś około 10mm z przodu wysunięcia stołu tak jak na załączonym zdjęciu ze dysza się wyciera jakby na polu roboczym. Próbowałem poluzować te śrubki z przodu i przesuwać przód - tył lecz nie pomogło.
AntekBezak 7 godzin temu Udostępnij 7 godzin temu No to albo coś tam wpadło, albo jakoś się szyna wygięła (co mniej prawdopodobne). Nic innego mi do głowy nie przychodzi.
huku 6 godzin temu Autor tematu Udostępnij 6 godzin temu @AntekBezak Chciałem rozebrać stół aby zobaczyć czy napewno czegoś tam nie ma i wydaje mi się że te paski są krzywo względem siebie. Myślę że spróbuję rozkręcić całą oś y i złoże ją z powrotem. Nie mam już innego pomysłu.
huku 6 godzin temu Autor tematu Udostępnij 6 godzin temu @orb777Czy to jest ten napinacz osi y? Ponieważ wygląda jak by z lewej strony był bardziej wysunięty i przez to blokuje. 1
AntekBezak 6 godzin temu Udostępnij 6 godzin temu Nigdy nie napinałem tych pasków, ale z tego co widzę na tutorialu masz tam dwie śruby do tego. Domyślam się że każda porusza jedną stroną ośki na której jest kółko od paska. Być może skręciłeś za mocno jedną ze śrub i dlatego jest krzywo? Chyba powinno je się regulować równomiernie. A co do rozkręcania całości, przynajmniej z mojego doświadczenia wynika że bambulab jest bardzo przyjazne w kontaktach z użytkownikami. Może po prostu napisz im jaka jest sprawa, nawet jeśli nie zgodzą się na wymianę drukarki to może chociaż podpowiedzą jak naprawić. Bo tak to możesz bardziej popsuć.
orb777 5 godzin temu Udostępnij 5 godzin temu @huku, dokładnie to, u ciebie przekrzywił się. Teoretycznie nie powinien. Tu jest dobrze pokazane jak wygląda: https://bambulab.get3d.pl/pl/a1/maintenance/y-axis Tak jest w mojej A1:
huku 5 godzin temu Autor tematu Udostępnij 5 godzin temu @AntekBezak Udało się rozwiązać, wcisnąłem ten bolec, poluzowałem te dwie śrubki popchałem ten biały plastik przykręciłem i działa. 1
huku 5 godzin temu Autor tematu Udostępnij 5 godzin temu Także dziękuję wam za pomoc udało się naprawić @orb777, @AntekBezak. 1
orb777 5 godzin temu Udostępnij 5 godzin temu @huku, może podczas napinania za bardzo wykręciłeś śrubki? Więcej niż jeden obrót nie potrzeba.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »