ozel Napisano wczoraj o 07:31 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:31 (edytowany) Cześć, jestem w trakcie tworzenia projektu telefonu opartego na Arduino nano. Karta SIM jest obsługiwana przez płytkę z modułem SIMCom A7670E komunikującym się przez UART. Napotkałem jednak problem polegający na tym, że moduł wysyła w kółko jeden komunikat, co sugeruje, że moduł ciągle się resetuje. Podejrzewam problemy ze stabilnym zasilaniem, jednak nie wiem jak można je rozwiązać. Dodam, że zasilanie jest realizowane za pomocą zasilacza warsztatowego, więc jest zapewnione odpowiednie napięcie i natężenie prądu. Elementy połączone są na płytkach prototypowych.Moduł podłączony do komputera przez przejściówkę USB-UART działa bez problemów. Jeżeli ktoś jest w stanie pomóc w diagnozie lub rozwiązać problem będę wdzięczny za pomoc. Schemat połączeń i kod arduino w załączniku.Projekt.zip Edytowano wczoraj o 07:34 przez ozel
orb777 13 godzin temu Udostępnij 13 godzin temu (edytowany) Sprawdziłbym oscyloskopem napięcie na module w chwili resetu. Wpływ może mieć grubość i długość przewodów zasilajacych. Płytki stykowe bywają wredne, wprowadzają dodatkową rezystancję. Kondensator też sprawdziłeś? Chińskawe miewają niezły rozrzut w pojemnościach. Pokaż na zdjęciu jak masz to podłączone. Cytat Moduł podłączony do komputera przez przejściówkę USB-UART działa bez problemów A skąd bierzesz wtedy zasilanie modułu? Przepinasz tylko tx/rx/gnd do konwertera? Edytowano 13 godzin temu przez orb777 1
ozel 6 godzin temu Autor tematu Udostępnij 6 godzin temu Dzięki za odpowiedź i chęć pomocy. Niestety nie posiadam oscyloskopu, więc napięcia nie jestem w stanie ustalić. Kondensatory są z zestawu do nauki arduino z kursu Forbota, więc prawdopodobnie nie są one najgorszej jakości. Ciężko było uchwycić wszystkie szczegóły na zdjęciu, ale wydaje mi się, że mniej więcej widać jak to jest podłączone. Przewody mają 12 cm i starałem się je podłączyć jak najbliżej zasilania. 6 godzin temu, orb777 napisał: A skąd bierzesz wtedy zasilanie modułu? Przepinasz tylko tx/rx/gnd do konwertera? Co do tego pytania, płytkę zasilałem bezpośrednio z zasilacza dodając kondensator 1000uF między Vcc i GND oraz miałem ustawiony zapas 2,5 A, a do do konwertera moduł był połączony za pomocą RX TX i GND.
orb777 5 godzin temu Udostępnij 5 godzin temu (edytowany) Wg dokumentacji A7670E w piku potrafi pobrać nawet do 2.8A. Spróbowałbym pominąć płytkę stykową i dać kondensator przy module jak najbliżej (chociaż na pcb są już jakieś kondensatory i chyba przetwornica?) + grubszy przewód zasilający. Chińskie przewody z dupontami bywają chude w środku, dochodzi płytka stykowa i jej rezystancja, więc spadki napięcia pod obciążeniem są niewykluczone. Edytowano 4 godziny temu przez orb777
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »