Skocz do zawartości

Maszynka do mielenia mięsa firmy ZELMER model 586.54A - Diagnostyka Wirnika

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam !!! 

Mam pytanie czy odchodzący lakier na elemencie który zaznaczyłem na czerwono może mieć wpływ na działanie całego wirnika ???7.thumb.jpg.a72dcc747e8b4efb33c6be8ab840099c.jpg

8.thumb.jpg.1597dc6d1ccc4ed490d7e765c02df79d.jpg

Pozdrawiam Piotr Ko

Edytowano przez Bane24

Uhm....

Powierzchnia rdzenia wygląda na dość mocno skorodowaną (eufemicznie mówiąc). Równie dobrze izolacja między blachami może być przerwana lub wirnik stracił wyważenie.

Dasz radę określić objawy po próbie uruchomienia silnika?

Witam !!!

Problem polega na tym iż silnik się nie uruchamia

Brakuję elementu oznaczonego kolorem który ma oznaczenie NTC.Oto zdjecia modułu zasilajączego.

1A.thumb.jpg.f55bbaceb6b6302b9e86fe3499b236ec.jpg6.thumb.jpg.cf7a2a8fd51c40e63826c87043a3fef5.jpg

Czy mogę zrobić mostkowanie na chwilę aby sprawdzić czy silnik się uruchomi ???

Ten brakujący element to termistor NTC i uległ on uszkodzeniu. Być może właśnie z powodu uszkodzenia silnika. Na płytce brakuje też bezpiecznika szklanego. Miejsce na bezpiecznik oznaczone napisem FUSE na płytce. Silnik prawdopodobnie zasilany jest napięciem stałym. Jest to element oznaczony B1 i jest to mostek prostowniczy o parametrach dostosowanych do pracy z napięciem sieciowym 230V AC.

Mam bezpiecznik 2.5A tylko go wyjołem aby sprawdzić czy jest sprawny - jest on sprawny .Czy mogę zrobić mostkowanie na chwilę aby sprawdzić czy silnik się uruchomi ???

Witam !!!

Zrobiłem mostkowanie  przy użyciu rezystora 220Ω i silnik uruchomił i bezpiecznik się nie spalił.Co mam dalej robić ???

Pozdrawiam Piotr Ko

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...