Skocz do zawartości

Więcej czujników

Tolo

Pomocna odpowiedź

Witam !

Mam taki kłopot skończyłem robić Line followera według przepisu z EDW w gazecie nazywa się on "Robotem dla każdego " (wkrótce zaprezentuje na forum )

Robot jest zbudowany na Artmedze 16 szczegółowy opis znajduje się tutaj http://sklep.avt.pl/p/pl/488896/robot+dla+kazdego+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html

Jest to kit ale ja kupiłem same płytki

Dobra a oto problem tak sobie myślę czy da się podłączyć do tego mikrokontrolera więcej czujników chodzi mi oto że chciałbym zrobić na przykład takie coś

Robot jedzie sobie po linii a kiedy dojedzie do jakiejś przeszkody wykrywa ją czujnikiem powiedzmy pojemnościowym ale to w sumie bez znaczenia mogły by być transaptory lub cokolwiek innego i na przykład robi wtedy zwrot o 180° i jedzie w drugą stronę 

O program do czegoś takie się nie martwie jestem w tym nawet kumaty zresztą mam kuzyna który zajmuje sie programowaniem z tego co wiem w C++ ale pewnie i tak był by mi w stanie pomóc bardziej zastanawia mnie schemat podłączenia czegoś takie bo we wszystkich kostrukcjach jakie są przedstawione na tym forum niczego takiego nie widziałem więc może się nie da ?

Z góry thx

Schemat podłączenia transoptorów do przetwornika ADC masz w niemal każdym linefollowerze (opcję z komparatorem też łatwo przerobić). W kwestii dalmierzy - poczytaj datasheety np. popularnych SHARPów - masz tam szczegółowe omówienie. Dla transoptorów sprawa jest z resztą identyczna - uzależniasz prąd płynący przez diody w zależności od odległości czujnika - datasheetach masz wykresy, które Ci to umożliwią.

I popraw w profilu informację o płci - chyba, że jesteś kobietą...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.