Skocz do zawartości

[PID] Wykorzystanie PID w minisumo

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,

mam pytanie czy zastosowanie PID było by dobrym rozwiązaniem w robocie minisumo. Szukałem na forum ale nic nie znalazłem prócz wykorzystania go w Line Follower'ach ( może źle szukałem 😉 ). Czy przy zastosowaniu 3 czujników jeden na w prost i dwa pod kontem na bokach + PID dało by szybsze i płynniejsze namierzenie przeciwnika?

Nie sądzę, bo przeciwnik jest na ringu "ruchomy", nie tak jak linia. Zresztą może się wypowiedzą konstruktorzy minisumo, ale mnie się wydaje że to bez sensu.

Płynniejsze - tak, szybsze - nie.

Nic nie jest szybsze od algorytmu "lewy czujnik widzi, prawy nie, skręcam na maksa w lewo".

Bez dokładnego odczytu pozycji (np. kamera śledząca cały czas obiekt w który chcemy uderzyć) trudno będzie zastosować algorytm PID, bo nie mamy do niego danych źródłowych. Wiemy tylko czy obiekt jest z lewej lub prawej, ale nie jak daleko z lewej lub prawej. Trzy czy cztery czujniki nie zmienią wiele.

Płynniejsze - tak

Czyli w sumie opłacało by się wykorzystanie PID w minisumo, skoro nie przyśpieszy, ale może robot nie będzie się chaotycznie poruszał? Opłaca się to więc? Bo nie wiem czy jest w takim razie sens się w to bawić 😉

Czasami takie chaotyczne ruszanie się ratuje z opresji. Poza tym 95% walk jest chaotycznych, więc nie widzę sensu upłynniania.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...