Dżony Napisano Listopad 17, 2010 Udostępnij Napisano Listopad 17, 2010 Cześć, mam pytanie czy zastosowanie PID było by dobrym rozwiązaniem w robocie minisumo. Szukałem na forum ale nic nie znalazłem prócz wykorzystania go w Line Follower'ach ( może źle szukałem ). Czy przy zastosowaniu 3 czujników jeden na w prost i dwa pod kontem na bokach + PID dało by szybsze i płynniejsze namierzenie przeciwnika?
KD93 Listopad 17, 2010 Udostępnij Listopad 17, 2010 Nie sądzę, bo przeciwnik jest na ringu "ruchomy", nie tak jak linia. Zresztą może się wypowiedzą konstruktorzy minisumo, ale mnie się wydaje że to bez sensu.
olimek Listopad 17, 2010 Udostępnij Listopad 17, 2010 PID powinien upłynnić wszystkie ruchy ale szybkości namierzania IMHO nie zwiększysz tym sposobem
MirekCz Listopad 17, 2010 Udostępnij Listopad 17, 2010 Płynniejsze - tak, szybsze - nie. Nic nie jest szybsze od algorytmu "lewy czujnik widzi, prawy nie, skręcam na maksa w lewo". Bez dokładnego odczytu pozycji (np. kamera śledząca cały czas obiekt w który chcemy uderzyć) trudno będzie zastosować algorytm PID, bo nie mamy do niego danych źródłowych. Wiemy tylko czy obiekt jest z lewej lub prawej, ale nie jak daleko z lewej lub prawej. Trzy czy cztery czujniki nie zmienią wiele.
Dżony Listopad 17, 2010 Autor tematu Udostępnij Listopad 17, 2010 Płynniejsze - tak Czyli w sumie opłacało by się wykorzystanie PID w minisumo, skoro nie przyśpieszy, ale może robot nie będzie się chaotycznie poruszał? Opłaca się to więc? Bo nie wiem czy jest w takim razie sens się w to bawić
KD93 Listopad 17, 2010 Udostępnij Listopad 17, 2010 Czasami takie chaotyczne ruszanie się ratuje z opresji. Poza tym 95% walk jest chaotycznych, więc nie widzę sensu upłynniania.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »