Skocz do zawartości

Cortex M0 i M3

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Zakupiłem sobie lpcxpresso wraz z lpc1114 i chciałbym nauczyć się programować ten mikrokontroler, potem jeszcze coś na rdzeniu M3.

Programowałem avr'y i tam sprawa była prosta, w datasheecie miałem podane nazwy rejestrów i mogłem się do nich bezpośrednio odwołać.

Tutaj natomiast jest troszeczkę inaczej, np w manualu IO0, a w kodzie LPC_GPIO0 ?, mam więc pytanie - gdzie mogę znaleźć informację o pełnym nazewnictwie rejestrów tak aby się do nich odwołać w kodzie, może jakiś dobry tutorial ?

Druga sprawa : wiem że można programować z użyciem CMSIS oraz bez niego. Który sposób polecacie, i przede wszystkim który jest szybszy ? (wydajniejszy dla sprzętu).

Pozdrawiam

Wszystko super, kurs znalazłem już wcześniej, ale nadal nie znam odpowiedzi dlaczego nazwy sie różnią , w kursie jest GPIO1_IODIR a u mnie LPC_GPIO->DIR (czyli ze wskaźnikiem dodatkowo). Ktoś potrafi to dobrze objaśnić ? Lub da mi wksazówkę gdzie powinienem szukać ?

Nazwy są takie jak zdefiniowane w pliku .h który dołączasz. Tam szukaj nazw. W dokumentacji masz podane nazwy sugerowane oraz adresy - i po adresach (korzystając z opcji "szukaj") najwygodniej się szuka.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...