Skocz do zawartości

Programator avr

kamil-s

Pomocna odpowiedź

Witam, chcę zacząć przygodę z programowaniem mikroprocesorów. Mam już doświadczenie z programowaniem, więc nie powinno mi to sprawić problemu. Ale jednak mam kilka pytań:

jaki kopić programator pod usb, czy może być ten? bo chcę podłączyć do niego dip 20

NAJTAŃSZY PROGRAMATOR AVR USB (gresma)

czy mogę bezpośrednio z tego programatora przylutować kabelki do procesora (podstawki dip)?

Czy układy działają w ten sposób że obojetnie do których końcówek co przylutuje to i tak będzie działać po zaprogramowaniu?

I jaki procesor polecacie na początek? (robot musi skręcać w 6 kierunkach , na czujnikach)

jest jakiś robot żebym mógł go zrobić taki do rozbudowy ?

I co się lepiej opłaca? Kupić programator i procesor i samemu coś zlutować czy kupić gotową płytkę ?

Z góry dzięki.

jaki kopić programator pod usb

https://www.forbot.pl/forum/topics33/programator-isp-vt4716.htm?highlight=programator

wczoraj był temat nawet linki do allegro są jeszcze aktualne

czy mogę bezpośrednio z tego programatora przylutować kabelki do procesora (podstawki dip)?

Nie warto. Programator jest uniwersalny do wszystki procesorów z serii AT90S, ATtiny, ATmega. One są w różnych obudowach.

http://sklep.avt.pl/p/pl/481526/adapter+dla+programatorow+avr+isp+-+zestaw+do+samodzielnego+montazu.html ja używam czegoś takiego do podłączania programatora do procesorów.

Czy układy działają w ten sposób że obojetnie do których końcówek co przylutuje to i tak będzie działać po zaprogramowaniu?

Nie do końca, masz opisane w dokumentacji które piny są do czego, albo w kursie który jest na diodzie masz opisane.

I jaki procesor polecacie na początek? (robot musi skręcać w 6 kierunkach , na czujnikach)

Procesor sam z siebie się nie rusza, ale może sterować silnikami przez mostek H.

A na początek polecam jakiś procesor z serii ATmega (np.: ATmega8)

I proponuje zapoznać się z kursem C dla AVR. Na tym forum jest bardzo ciekawy. Opisane jest wszystko.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.