Skocz do zawartości

Czujniki MEMS

GrCu

Pomocna odpowiedź

Witam,
Potrzebuję informacji na temat czujników MEMS, a dokładnie czegoś co pozwoli mi się zorientować w temacie i dokonać wyboru pomiędzy różnorodną ofertą.

Mam zamiar zacząć pewien projekt i w tym celu potrzebny jest czujnik żyroskopowy w 3 osiach + akcelerometry (też najlepiej w 3 kierunkach). W internecie może i jest trochę na ten temat, ale ja nie miałem z tym nigdy doczynienia i nie wiem jak zacząć.

Oprócz tego widziałem te układy MEMS w obudowie LGA16 i też nie mam zielonego pojęcia jak to się montuje, czy są jakieś podstawki czy potrzebna pasta lutownicza i potem spieka się je w piecu?

Byłbym wdzięczny za pomoc.

Witaj na forum,

Posiadam szeroką gamę takich czujników zarówno same scalaki jak i gotowe moduły gdzie scalak + potrzebne elementy bierne (rezystory/kondensatory) są już wlutowane na płytkę i mają standardowe wyprowadzenie 2,54mm co umożliwia ich łatwe podłączenie do procesora. Mam też żyroskopy 2 osiowe (szeroka gama) i 3 osiowy do którego niedługo będę miał gotową płytkę (oba produkty jeszcze nie są w ofercie).

Taką obudowę da się samemu polutować, ale bez wprawy, dobrej płytki i lutownicy na gorące powietrze z pastą jest to trudne.

Trudno mi powiedzieć jaki dokładnie model będzie dla Ciebie najlepszy, bo nie podajesz jakie parametry Ciebie interesują / do czego chcesz go stosować. Z mojej strony mogę polecić np. ADXL335 lub ADXL345 jako akcelerometry (analogowy/cyfrowy). Żyroskopy mam analogowe 2 osiowe (przy czym 2 żyroskopy wystarczą na wszystkie 3 osie) jak i cyfrowe 3-osiowe.

Zapraszam do przejrzenia oferty na http://robodudes.com i kontaktu z dokładniejszymi informacjami o celu/potrzebach projektu to postaram się coś dokładnie polecić.

Od niedawa posiadam moduł KAmodMEMS2 i w związku z tym mam kilka pytań. Jak interpretować dane odczytane z rejestrów OutX, OutY i OutZ? Obracając moduł np. wokół osi Y otrzymuję wartości w rejestrze OutX z zakresu od 250-005. Rozumiem, że 0 to offset, ale jak jest z tym zakresem, bo na pewno nie jest to np. 5g lub -5g? Jeśli coś jest nie tak zakresem to może to wina złego przekonwertowania liczb z binarnego na dziesiętny.

Jeszcze mam pytanie, bo układ LIS35DE powinien być zasilany od 2.16 do 3.6V. Z tego co wyczytałem fabrycznie został ustawiony na 2.5V. A co się stanie jeśli zasile go 5V? Czy zostanie rozkalibrowany na stałe?

To jest bardzo prosta konstrukcja, która ma tylko 8 bitowe słowo na wyjściu. Czyli 005 do 250 w praktyce będzie oznaczało ok. -0,1g do 0,1g. Określa to dla mnie delikatny przechył od linii poziomej modułu.

Jak oś X dasz do dołu (lub góry) to powinieneś mieć ok. -60 (195) lub +60 (dla zakresu +/-2g).

Po podłączeniu do ten 5V akcelerometr może przestać działać, pogorszą się jego wyniki, albo nic się nie stanie. Wszystko zależy od Twojego szczęścia.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dzięki za informacje i rzeczywiście są wartości od 0 do ~60 dla skierowania +z i od ~195 do 0 dla skierowania -z (choć nie schodzi poniżej 200 i powyżej 57), a nie 005 i 250 odpowiednio - źle odczytałem wartość 😳

Jednak zastanawia mnie jeden fakt, dlaczego wartość jedności, która nawet przy spoczywającym module cały czas oscyluje w zakresie 2-4. Czyżby nasze ziemskie pole jest zmienne czy wina tego "kondensatora" w układzie? Ciekawe.

Każdy układ ma błędy, szumy itd. Stąd na najniższych bitach zawsze jest pewna niedokładność.

Dlatego ten układ jest taki słaby i w zasadzie poza określeniem w którą stronę obrócone jest urządzenie (żeby obrócić ekran) nie za dużo można z nim zrobić. Dla sensownych pomiarów tak z 12bitów to rozsądna wartość. 16bitów to już super. Ja mam w swojej ofercie tylko takie akcelerometry.

Jednak zastanawia mnie jeden fakt, dlaczego wartość jedności, która nawet przy spoczywającym module cały czas oscyluje w zakresie 2-4.

Mój KamodMEMS2 wskazywał stabilne 0 przy braku ruchu, przyjrzyj się lepiej układowi zasilania i może dodaj jakieś kondensatory do zminimalizowania zakłóceń.

• Pomogłeś! 1

Mój KamodMEMS2 wskazywał stabilne 0 przy braku ruchu, przyjrzyj się lepiej układowi zasilania i może dodaj jakieś kondensatory do zminimalizowania zakłóceń.

Właśnie sprawdziłem i rzeczywiście to może być przyczyną, gdyż oprócz modułu zasilałem jeszcze uC, a gdy dodałem kondensator zakres oscylacji spadł do 1. Dzięki za rade.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.