Skocz do zawartości

Microsumo - zainteresowanie

Pomocna odpowiedź

Napisano

Tak się zastanawiam, czemu nikt jakoś nie zajmuje się mikrosumo? same sumo, mini albo nano, a na mikro nie ma popytu 🙂 A to właśnie wg mnie ta konkurencja byłaby najbardziej zdywersyfikowana. Wybór pomiędzy wysokością a siłą robota, Upchnięcie rożnych napędów i czujników na jednej wysokości - to jest prawdziwe konstruktorskie zadanie. Za wielkie?

Brak rozsądnych łatwo dostępnych silników jest pewnie poważnym problemem.

Nano to taka kategoria gdzie samo zrobienie robota to spory sukces. W mikro trudno już o tym mówić, no a skoro nie ma robotów to z kim się zmierzyć?

Myślę, że w tej chwili nie ma sensu praca nad mikro, bo jest czy tak dosyć mało robotów minisumo i sumo. nie ma co rozbijać się na wiele kategorii i potem walczyć w grupach 5 osobowych.

Nie jest wcale tak mało tych minisumo, myślę że ponad 30 by się znalazło. A odnośnie microsumo właśnie nie ma "gotowego przepisu" na sukces - tu siedzi problem? Wiadomo że dopóki ktoś nie zbuduje dwóch/trzech robotów tego typu, to się nie zacznie.

nes86 zbudował już dwa 🙂 Jeden wygrał nawet zawody w Wiedniu. Ponadto w kolejnej edycji Robotic Arena będzie kategoria microsumo, więc pewnie jakieś roboty powstaną do tego czasu.

Jak już timon napisał ja mam dwa mikrosumo, jeden z nich zajął drugie miejsce na robotchallenge 2009 a na robotchallenge 2010 pierwsze miejsce:

Chłopaki z Krakowa mają "mikrokoksa", no i z okazji tego, że we Wrocławiu odbędą się zawody to pewnie powstanie kilka nowych, a może ktoś z zagranicy jeszcze przyjedzie. Więc nawet fajnie się rozwija nam ta kategoria

Wybór pomiędzy wysokością a siłą robota

W mikrosumo podobnie jak w nano wysokość jest ograniczona (5cm).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...