Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam.

Prosił bym o sprawdzenie schematów, są to moje pierwsze schematy więc proszę o wyrozumiałość (Stabilizator jest jak zmienię rodzaj zasilania).

ps. zamiast zasilania 4,4V powinno być 4,8

Masz błąd, przy zasilaniu, na wyjściu ze stabilizatora musisz mieć 4,4V, a ty masz to oznaczone jako V+. Brakuje ci także węzła przy resecie. Nic więcej na razie nie widzę.

• Pomogłeś! 1

Ja widzę jeszcze masakrycznie podpiętą diodę led sygnalizującą obecność zasilania, wraz z przedziwnie podpiętym rezystorem ograniczającym jej prąd.

• Pomogłeś! 1

Tą diodę LED z rezystorem wstaw równolegle do zasilania.

Podłącz AVCC do zasilania (4,8V) przez dławik z zakresu 10uH ÷ 100uH.

C1 i C6 zmień na 100nF.

Rozumiem że złącze L293D i MEGA8-2 będą połączone. Jeśli tak, to zmień złacze opisane jako L293D tak, żeby do portów mostka 1 i 9 były podłączone piny procesora PB1 i PB2. Będziesz miał możliwość bardzo prostej regulacji PWM prędkości silników.

• Lubię! 1

z poprawkami, chyba o to chodziło

[ Dodano: 06-02-2011, 20:17 ]

z poprawkami, chyba o to chodziło

Teraz to diodę podpiąłeś zupełnie dziwacznie 😋 podepnij tak: VCC rezystor dioda GND. BTW, nie wiem, czy przypadkiem nie masz zwartego tego rezystora, tak kreska dziwnie idzie przez środek.

ridzi, dziwnie masz zrobione z tym zasilaniem: Na wyjściu stabilizatora masz +5V a wszędzie( zasilanie Atmegi i mostka ) masz napisane +4.8, niby żaden błąd ale potem będziesz miał problem z poprowadzeniem ścieżki.

to przyjmijmy że diody i rezystora tam nie ma ;]

bo na razie stabilizatora nie uwzględniam dalej, na razie mam plany podłączenia pod 4x1,2 bez stabilizatora on będzie później jak dorwę jakieś inne zasilanie .

ridzi, Jeszcze taka kosmetyka, do AVCC cewka do 5V (masz) ale jeszcze kondensator 100n do GND, tak radzi datasheet (tworzy się filtr LC)

i popraw te napięcia.

Edit. Marny pomysł z brakiem stabilizatora, Atmega wymaga napięcia stabilizowanego.

do GND przy procesorze ? A jak tak do do 2?

a jak będzie napięcie 4,8 i będzie stabilizator to co wtedy? chyba że podłącze 5x1,2 co mi da 6

ridzi, jeśli zamierzasz użyć zwykłego 7805 to musi mieć on napięcie wejściowe o 2V wyższe niż stabilizowane, czyli na wejście musisz podać co najmniej 7V.

Co do kondensatora to po prostu do wejścia AVCC dołącz kondensator podłączony do masy, a cewkę pozostaw tak jak masz 😉

ridzi, z AVCC już dobrze. Przy projektowaniu płytki PCB pamiętaj żeby kondensatory odprzęgające były jak najbliżej scalaków 😉 Przy pinach zasilających L293D również zastosuj kondensatory 100n, niby w datasheet z tego co pamiętam o tym nie jest napisane, ale z całą pewnością nie zaszkodzą.

Na mój gust prościej dołożyć te dwie baterie/akumulatory więcej i po kłopocie. Z napięciem 4,8V to sensownie byłoby przetwornicę zastosować jedynie.

• Lubię! 1

dzięki za rade umieściłem poprawki w tym wyżej schemacie 😉

chyba nie będę miał innego wyjścia, bo pakiecik to nie mały wydatek i do tego jeszcze trzeba by pobawić się z ładowarką.

Jak już wszytko ok do bardzo dziękuje za pomoc

ridzi, tak patrzę i widzę że chyba coś nie tak masz z resetem, jest on aktywny stanem niskim więc powinien on być podciągnięty przez rezystor 10k do napięcia Vcc, a przez rezystor do masy. Dodatkowo ten swich ma bocznikować ten kondensator (to akurat masz dobrze)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...