Skocz do zawartości

środowisko programowania dla AT89C51/52 i ATMega8/16/32

tangofox

Pomocna odpowiedź

Witam.

Chciałbym was zapytać czy znacie może jakieś IDE do programowania wyżej wymienionych układów z kompilatorami języka C++ lub Pascal. Osobiście wole pascala. Co do innych języków to u mnie jest tak: Assembler - Podstawy myśle że opanowałem , na 89c52 jakoś leci jednak czasami ciężko jest "wymyślić koło od nowa". C# - jest dla mnie poprostu niezrozumiały. Byćmoże dlatego że najpierw zaczołem się uczyć C++. Basic - Czytając polskiego tutoriala raczej rozumiałem o czym jest mowa jednak programy pisane w tym języku zajmują stosunkowo dużo miejsca (biorąc pod uwage możliwości AT89C51/52).

Zależy mi na prostym interfejsie (najlepiej aby wyglądało to jak notatnik z kolorowaniem składni i kilkoma ponadpodstawowymi buttonami). A z dodatkowych wymagań to:

Musi działać pod windows7. Miło by było jakby działało pod linuxem(GCC?). No i zarówna na komputerach z c2d i pIII 600mhz.

Prosze o wasze opinie , propozycje.

;***************************

;Jeżeli nie ten dział to prosze o przeniesienie do właściwego. Jeżeli nie napisałem czegoś

;istotnego to prosze o PW a nie kasacje tematu.

;***************************

Na AVRy masz AVRStudio (Asembler) lub WinAVR połączone z AVRStudio (Asembler i C/C++).

Na 8051 kiedyś używałem 8051 Debbuger (Asembler), ale do było kupe lat temu. Teraz już są na pewno lepsze programy. Do języka C też coś pewnie "wyguglujesz".

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.