Oxygen Napisano Marzec 3, 2011 Udostępnij Napisano Marzec 3, 2011 Cześć, Prezentuję mojego pierwszego działającego robota. Robiłem wcześniej światłoluba, ale nie działał, więc spróbowałem jeszcze raz i tym razem się udało Do budowy wykorzystałem: płytka uniwersalna PDU-21 mostek L293DNE podstawka pod układ scalony DIP16 2x fototranzystor 5mm 2x rezystor 100k rezystor 470 dioda LED zielona 5mm 2x silniczek 3V zamykany koszyk na baterie z włącznikiem przełącznik hebelkowy 3x bateria AA trochę kabelków Zielona dioda zapala się po włączeniu robota. Koła zrobiłem z plastikowych nakrętek słoika, a ogumienie to gumka recepturka. Chyba każdy wie jak działa Światłolub, ale jak tylko będę miał kamerę to wrzucę filmik. Dziękuje za pomoc kolegom z forum, a szczególnie Bobby'emu, który przez czata pomógł mi przy przekładni.
CAROLUS Marzec 3, 2011 Udostępnij Marzec 3, 2011 No, no, widzę że rośnie nam armia śwatłolubów. Ładny, chociaż trochę przydługawe kabelki (od mojego i tak ładniejszy). Bardzo ciekawa metalowa konstrukcja. Oby tak dalej!
Oxygen Marzec 3, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 3, 2011 Dzięki. No, kabelki mogłem dać trochę krótsze, ale jak je upchnę trochę pod płytkę to nie będzie ich bardzo widać
pawcio0928 Marzec 3, 2011 Udostępnij Marzec 3, 2011 Super światłolub. Wszystko zrobione samodzielnie. Teraz planujesz linefollowera?
Oxygen Marzec 4, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 4, 2011 Super światłolub. Dzięki Teraz planujesz linefollowera? Teraz planuję jakiegoś robota z uc. Może zrobię LF'a, ale myślę raczej o czymś innym.
[Herr Qrczak] Marzec 4, 2011 Udostępnij Marzec 4, 2011 No, estetyka leży. I mam pytanie: Po co ci włącznik na płytce skoro masz koszyk na baterie z włącznikiem?
Oxygen Marzec 4, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 4, 2011 "]Po co ci włącznik na płytce skoro masz koszyk na baterie z włącznikiem? Po prostu. Chciałem mieć taki włącznik na płytce więc zrobiłem
[Herr Qrczak] Marzec 4, 2011 Udostępnij Marzec 4, 2011 Czy mógłbyś dać schemat tego układu bo na zdjęciach nie widać dokładnie jak to jest podłączone
Oxygen Marzec 4, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 4, 2011 Schemat pochodzi z tematu Nawyka "Od żółtodzioba do pierwszego robota w dwa tygodnie". Jeśli chodzi o podłączenie diody, to szeregowo podpiętą diodę i rezystor 470 podpiąłem równolegle do baterii, z tym że plus jest podpięty za przełącznikiem. Nie rysowałem tego na schemacie, ale jeśli chcesz mogę narysować.
[Herr Qrczak] Marzec 4, 2011 Udostępnij Marzec 4, 2011 ale jeśli chcesz mogę narysować. Jeżeli będzie ci się chciało to prosiłbym cię żebyś narysował.
Oxygen Marzec 4, 2011 Autor tematu Udostępnij Marzec 4, 2011 Dorysowałem w paincie, bo już mi się nie chciało w Eaglu
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »