Skocz do zawartości

Jak zwiększyć moment obrotowy

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Szykuje się do wykonania miniaturowego manipulatora i zastanawiam się nad odpowiednim doborem serwomechanizmów. W najbardziej ekstremalnych warunkach szacuje, że ramię manipulatora będzie musiało przenieść ciężar rzędu 1.2 kg na ramieniu o długości 30 cm i kącie obrotu 90°.

Chciałbym zastosować serwomechanizm cyfrowy o momencie 9kg/cm mam pytanie czy jest jakaś możliwość zwiększenia momentu obrotowego serwa? Pierwszym pomysłem było zastosowanie przekładni 1:3 co mniej więcej spełniło by moje oczekiwania ale wtedy kąt obrotu zmniejszył by się z początkowych 180 jakie posiada serwo do 60°.

Można jeszcze przerobić serwo aby działało jak silnik wtedy sprawa kąta obrotu była by rozwiązana, ale stracił bym możliwość dokładnego sterowania robotem i ponadto samohamowność.

Czy istnieje jakakolwiek inna możliwość zwiększenia momentu obrotowego bez zmniejszania kąta obrotu ?

Zmiana przełożenia, albo zmiana silnika na taki o większej mocy. Istnieje jeszcze "bariera" związana z wytrzymałością mechanizmu. Mam tu na myśli zwłaszcza tryby i łożyskowanie osi orczyka (to w przypadku zmiany silnika trzeba uwzględnić, żeby nie przesadzić).

Jeśli zastosowałbym drugą możliwość głównie ze względu na cenę i większą możliwość dopasowania przełożenia musiał bym kupić drugi potencjometr i zwyczajnie przepiąć kabelki ze starego w nowy, wykorzystać stary wymontowany potencjometr czy sprawa jest bardziej skomplikowana ?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...