Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Czy mógłbym prosić o sprawdzenie mi płytki i schematu do lf? Czy czujniki rozmieścić trochę szerzej?(Aktualnie od środkowego © do tych po boku (B i D) jest 0,4 cala tj. 1,016cm. Od A do B i od D do E taka sama odległość).

Płyta główna

Czujniki

Z góry dziękuję.

Ale co tu sprawdzać? Ktoś ma za ciebie sprawdzić czy nie popełniłeś błędu podczas przerysowywania schematu od kogoś innego? Sam to sobie sprawdź. A jak coś ci nie będzie działać to szukając błędu najwięcej się nauczysz.

Odległość między czujnikami jest OK. Ale ta odległość i tak zależy od tego jaką chcesz uzyskać rozdzielczość czujników, jaki chcesz zastosować algorytm itd. Przemyśl dokładnie jakie będziesz uzyskiwał odczyty z czujników gdy będzie się zmieniać położenie robota nad linią.

A co do płytek to wygooglaj sobie jakieś artykuły o projektowaniu obwodów drukowanych. Na elektrodzie jest sporo linków do takich artykułów. To co masz teraz wygląda na tych płytkach wygląda jakby nie zajęło ci więcej niż 4 minuty. Przyłóż się do tego trochę i zrób to porządnie.

Co do schematu to wykonałem go sam.

[ Dodano: 20-03-2011, 14:45 ]

Teraz lepiej?

Płytkę z czujnikami już robię.

[ Dodano: 20-03-2011, 15:02 ]

Zrobione.

Jeśli jest coś nie tak w stylu za dużo miejsca zajmuje, to ja naprawdę nie będę szczędził płytki na pierwszego prawdziwego robota.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...