Skocz do zawartości

Robot omijający przeszkody na atmega8.

Oxygen

Pomocna odpowiedź

Cześć,
Czy sprawdzilibyście mi poprawność tego schematu?

Jest to robot omijający przeszkody z cyfrowym czujnikiem sharp'a z zasięgiem na 10cm umieszczonym na serwie obracającym czujnikiem.

2x CNY70 to czujniki podłoża, aby robot nie spadł ze stołu.

Zasilanie 6V dla silników, 5V dla elektroniki.

Jeśli serwo chcesz wykorzystać do obracania czujnikiem, to nie ma sensu sterowanie go przez L293. Powinieneś zostawić jego elektronikę i sterować przy pomocy PWM.

Poza tym mógłbyś dać ten schemat w większej rozdzielczości, bo np. opisy nóżek Atmegi są kompletnie nieczytelne.

Aha, brakuje kondensatorów 100n przy wszystkich scalakach, przy stabilizatorze też nie zaszkodzą. Wyjście stabilizatora masz nie podpięte do VCC.

Zapomniałem podpiąć do VCC wyjście stabilizatora (już poprawiłem). Są przy nim kondensatory 100uf (może na tym screenie nie widać). Nie wiem jak sterować przy pomocy PWM, dlatego podpiąłem L293. Dodaję schemat w większej rozdzielczości i czekam na wasze odpowiedzi. Aha, co do kondensatorów przy scalaku, to nie wiem jak je podpiąć 😳

Przy stabilizatorze 100n oprócz 100u. Przy pozostałych scalakach pomiędzy VCC a GND.

Każde serwo ma 3 przewody: VCC, GND i sterowanie. Sterowanie polega na podawaniu sygnału o przebiegu prostokątnym i odpowiednim okresie. Wystarczy, że wyprowadzisz trzypinowe złącze, z czego jeden pin podepniesz do Atmegi, a pozostałe do zasilania. Najlepiej poszukaj postu Nawyka o serwach, tam wszystko powinno być wytłumaczone.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

1.Brak 100nF przy procesorze (każda para pinów vcc/gnd)

2.Nie łącz avcc z vref

3.do vref tylko dołącz 100n kondensator do masy

4.Silników (zasilanie L293D od strony silników) nie podłączaj do VCC tylko bezpośrednio do akumulatora. Do tego przy tych pinach L293D daj elektrolit low-esr >10uF o odpowiednim napięciu (wyższe o 50% od napięcia zasilania)

5.2 czujniki linii to trochę mało jak chcesz się pobawić ew. w jakiegoś LF czy coś. Dodaj jeszcze 2.

6.Serwo sterujące "głowicą" z czujnikiem sharpa byłoby lepiej zostawić z elektroniką i sterować nim długością impulsów. Masz w ten sposób w miarę sensowną informację pod jakim kątem jest odchylone serwo. Jak zrobisz to na L293D to bez dodatkowego czujnika pozycji nie wiesz nic. Najlepiej byłoby to serwo podłączyć pod trzeci dostępny PWM sprzętowy, a drugi L293D zostawić pod OC1A/OC1B tak jak jest,

7.Czym to chcesz zasilać i jakie to serwa?

Kilka rzeczy poprawiłem na schemacie, ale nie rozumiem trochę punktu 4 więc nic tutaj nie poprawiałem póki co. CNY70 mają służyć do wykrywania podłoża, by robot nie spadł ze stołu więc 2 wystarczą. Zasilanie to: Li Pol Turnigy 2S - 1000 mAh, 7.4V.

Serwa do napędu to Tower Pro SG-5010, a do obracania czujnikiem Tower Pro SG-90 lub SG-50.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.