Skocz do zawartości

Zapis/odczyt danych na eeprom przez i2c


maly_ZE

Pomocna odpowiedź

Witam;

Korzystając ze strony http://radzio.dxp.pl/ napisałem (w WinAVR) procedurki obsługujące zapis i odczyt danych z zewnętrznej pamięci eeprom 24c32 po I2C. Problem w tym że nie działają. Tzn zlokalizowałem problem ale nie wiem jak się go pozbyć. Oto listing programu:

 
#include <avr/io.h> 
#include <stdio.h> 
#include <util/delay.h> 
#include <string.h> 
#include <util/twi.h> 
#include "hd44780.h"

// start
void twistart(void) 
{ 
  TWCR = (1<<TWINT)|(1<<TWSTA)|(1<<TWEN); 
  while (!(TWCR & (1<<TWINT))); 
} 

// stop 
void twistop(void) 
{ 
  TWCR = (1<<TWINT)|(1<<TWEN)|(1<<TWSTO); 
  while ((TWCR & (1<<TWSTO))); 
} 

// zapis bajtu danych 
void twiwrite(unsigned char data) 
{ 
  TWDR = data; 
  TWCR = (1<<TWINT) | (1<<TWEN); 
  while (!(TWCR & (1<<TWINT))); 
} 

//odczyt bajtu danych 
int twiread(int ack) 
{ 
TWCR = ack ?  ((1 << TWINT) | (1 << TWEN) | (1 << TWEA)) : ((1 << TWINT) | (1 << TWEN)) ; 
  while (!(TWCR & (1<<TWINT)));
  return TWDR;
} 

int main (void) 
{ 
int j = 0;    
TWBR = 255; 
char tekst[20]="Zmienna: ";

//zapis do eeprom 
twistart(); 
twiwrite(0b10100000); 
twiwrite(2);      //adres      
twiwrite(123);    //wartosc    
twistop();      
_delay_ms(200); 

//odczyt z eeprom uprzednio zapisanej wartosci 
twistart(); 
twiwrite(0b10100000); 
twiwrite(2); 
twistart(); 
twiwrite(0b10100001); 
j=twiread(0);      //O - NOACK 
twistop();

//na wyswietlacz
LCD_LOCATE(0,0);
lcd_puts(tekst);
LCD_LOCATE(9,0);
sprintf(tekst,"%d",j);
lcd_puts(tekst);
return 0;
}


Problem jest z funkcją twiread a mianowicie w miejscu: while (!(TWCR & (1<

Nie mam pojęcia dlaczego sie tak dzieje, może ktoś mi pomóc wyeliminować problem.?

Z góry serdecznie dziękuję

Pozdrawiam

Adrian

Link do komentarza
Share on other sites

Witam, rozwiązałeś już problem z tym I2C?

Jeżeli NIE:

1) Jeśli taki oto kod kompilujesz i wgrywasz do mikrokontrolera to nie będzie działał. Mikrokontroler przechodzi przez program dokładnie 1 raz po czym go opuszcza, jeśli chcesz aby program działał cyklicznie, musisz w funkcji main zaraz po konfiguracji portów i rejestrów wrzucić pętlę while, a w nią ten kawałek kodu, który ma się w kółko mielić i np mrugać ledą, czy odczytywać dane po I2C 😉

2) Ustawiasz TWBR na wartość 255. Wrzuczsz do programu bibliotekę nie definiując wcześniej wartości F_CPU (czyli domyślnie ATmega ustawia się na skalibrowany zegar RC o prędkości 1MHz), stąd prędkość zegara na szynie SCL wynosi ok 4,86kHz - prawdopodobnie za mało dla tej pamięci, gdyż pewno chce prędkości SCL rzędu 100kHz lub 400kHz.

Jeżeli TAK:

Jak wrażenia? Sam mam zamiar postawić I2C na mikrokontrolerze i nie wiem czy mój program zadziała (a jest podobny do Twojego) 😋

Link do komentarza
Share on other sites

Magistrala I2C nie ma ograniczenia prędkości pracy w dół - można i taktować z częstotliwością 1Hz.

Ja osobiście dopiero zaczynam zabawę z I2C 😋 i dobrze wiedzieć, że tak jest, bo chcę odczytać dane z kontrolera Nunchuk do Nintendo WII, który chodzi z prędkością 400kHz - więc dzięki za info. Na razie bawiłem się zdalnym portem PCF8574A i funkcje do obsługi zapisu i odczytu działają bez zarzutu u mnie. Co do tej kostki EEPROM, to prawdopodobnie jutro ją sobie kupię, bo kosztuje śmieszne pieniądze, mnie osobiście się przyda a i Autorowi wątku coś może dopomogę 😉

Dobrze, żeby Autor wątku dopisał, z jakiego mikrokontrolera korzysta...

Link do komentarza
Share on other sites

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Magistrala I2C nie ma ograniczenia prędkości pracy w dół - można i taktować z częstotliwością 1Hz.

Jednak trzeba uważać na timeout'y po stronie urządzenia. Zazwyczaj w dokumentacji jest jak długo urządzenie po przejściu w tryb transmitter czeka na adres z którego ma wysłać dane. Jeżeli się go przekroczy trzeba nawiązać komunikację ponownie.

Jeżeli już mowa o I2C to przestrzegam przed używaniem konwerterów napięć przy liniach SDA i SCL (ja próbowałem skorzystać z modułu KAmodLVC). Usiłowałem skomunikować Atmege 5V z urządzeniami na 3.3V - bezskutecznie. Ale czasu straciłem co nie miara;)

Link do komentarza
Share on other sites

Cóż, a ja właśnie z powodzeniem komunikowalem się przez ten konwerter z lis35de po i2c. A co do timeoutow to trzeba to dla każdej kostki sprawdzić.

Co do problemu, czy Autor ma rezystory podciagające na liniach w odpowiednich miejscach?

Link do komentarza
Share on other sites

Cóż, a ja właśnie z powodzeniem komunikowalem się przez ten konwerter z lis35de po i2c.

To dziwna sprawa... Ja mam dwa takie konwertery i zarówno z SPI oraz UARTEM działają, natomiast ani z bmp085 ani z żadnym z dwóch termometrów tmp102 nie udało mi się skomunikować. Nie mam pojęcia od czego to zależy;/

Link do komentarza
Share on other sites

A gdzie masz pull-upy i jakie?

Jak kurcze teraz nie mam za bardzo czasu żeby to sprawdzić bo pracuję nad swoim pierwszym amatorskim robocikiem, ale na 200% działało mi to I2C.

Link do komentarza
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Gość
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.