Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Czy ktoś spotkał się może z wysokościomierzem podającym cyfrowy sygnał, jedyne jakie znalazłem to jakieś warsztatowe przyrządy miernicze albo połączone z GPS nawigacje. Ja potrzebuję normalnego wysokościomierza takiego jak wysokościomierz barometryczny (np w samolotach czy szybowcach) tylko podającego sygnał cyfrowy. Czy ktoś wie gdzie to możnaby dostać?

Komentarz dodany przez: Treker

Temat jest za krótki, popraw proszę 😉

Dziwne, że jeszcze Mirek się nie odezwał 🙂, ja widziałem czujnik BMP085 w qadrokopterze na elektrodzie i został on wstawiony jako lepszy po jakimś innym - gorszym. Jest on dostępny w Robodudes za niską cenę.

hehe, są szybsi niż ja:P

Rzeczywiście, mam zarówno same czujniki BMP085 jak i gotowe moduły. Mogę też podrzucić kod źródłowy jak zrobić wszystkie obliczenia (w pamięci czujnika są zapisane dane kalibracyjne z pomocą których trzeba przeliczyć wynik - nic kosmicznego).

Czujniczki działają bardzo fajnie. Różnicy wysokości rzędu 1cm to z niego nie odczytasz, ale metr już tak.

W razie wszelkich pytań służę pomocą.

A jak dokładnie należałoby go podłączyć do Attiny 2313 żeby mógł zapisać maksymalną wysokość na jaką został wyrzucony i później móc to odczytać?

Tam masz komunikację I2C i w sumie wystarczy podłączyć te 2 piny do mikrokontrolera + zewnętrzne pull-upy 10k.

Oprócz tego masz pin EOC - koniec kowersji i XCLR - reset. Jednak tych pinów nie musisz podłączyć do mikrokontrolera, bo czas konwersji jest z góry ustalony (w zależności od dokładności - patrz tabelka w dokumentacji), a reset jest wewnętrznie podłączony do "1", więc ten pin możesz nigdzie nie podłączyć i urządzenie będzie działać.

Zwróć tylko uwagę, że ten układ działa na 3,3V (lub niżej) i najlepiej byłoby atmegę zasilać tym samym napięciem, albo potrzebujesz konwerter napięć na szynie I2C i ew. pozostałych pinach jak chcesz je używać.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...