Krzemien Napisano Maj 7, 2011 Udostępnij Napisano Maj 7, 2011 Witam! Mam zamiar zrobić robota światłouba i zastanawiam się nad tym, czy zamiast serw modelarskich można zamontować silniczki ok 3,5 volta. Dokładnie chodzi mi o tego robota https://www.forbot.pl/forum/topics20/od-zoltodzioba-do-pierwszego-robota-w-dwa-tygodnie-vt1096.htm Proszę o szybką odpowiedź 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
RaV Maj 7, 2011 Udostępnij Maj 7, 2011 Można, ale powinny być to silniczki z przekładnią. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
przemub Lipiec 13, 2011 Udostępnij Lipiec 13, 2011 O temacie przekładni i używaniu silniczków DC dużo jest tu: Jak zrobić przekładnię. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
paw3lx Lipiec 13, 2011 Udostępnij Lipiec 13, 2011 Oczywiście, że można. Uważnie tylko zrób przekładnie, żeby nie było coś takiego że silniki kręcą się tylko wtedy gdy podniesiesz robota do góry. Powodzenia! 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
mactro Lipiec 13, 2011 Udostępnij Lipiec 13, 2011 Zgadza się, ale osobiście wydaje mi się, że samodzielne robienie przekładni trochę mija się z celem, biorąc pod uwagę, że bez problemu można dostać gotowy silniczek poniżej 20zł. link Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
paw3lx Lipiec 13, 2011 Udostępnij Lipiec 13, 2011 To zależy od tego kto ma jakie ambicje. Stawiając na jak najniższy koszt i pracę najlepiej chyba wymontować jakiś silniczek z przekładnią ze starych zabawek. 🙂 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »