Popularny post grakam Napisano Maj 19, 2011 Popularny post Udostępnij Napisano Maj 19, 2011 Jest to mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkoch gorąco i postaram się zbytnio nie rozwodzić. Słowem wstępu króciutko: zajmuję się między innymi systemami CCTV a hobbystycznie elektronką, modelarstwem (dość aktywnie uczestniczę w społeczności forum RC-CAM poświęconego właśnie gałęzi modelarstwa zwanego FPV), było więc kwestią czasu powiązanie spraw zawodowych z przyjemnościami hobby. Powstał model z kamerą na pokładzie i przekazem obrazu na ziemię. Nie zawsze obraz docierał na ziemię w odpowiedniej jakości. Do całego systemu dla poprawy odbioru na ziemi w tzw. "bazie" można było zakupić sterownik anteny śledzącej ale czyż nie przyjemniej byłoby zrobienie czegoś takiego własnoręcznie. Tak właśnie się zrodziła myśl aby odkurzyć trochę starych umiejętnoci (asembler '51) i spróbować pogimnastykować głowę. Na początek powstał audiomodem, dzięki któremu dane z GPS'u (a jakże) zainstalowanego w modelu można przesłać na ziemię w kanale fonii nadajnika A/V. Potem zabrałem się za sterownik anteny. Utknąłem na obliczeniach azymutu i elewacji. Przyszedł więc koleny pomysł aby zabrać się za bardziej zaawansowany język. Padło na C. Za językiem programowania przyszedł pomysł na nową platformę : padło więc na procesory ARM (STM32). Można powiedzieć, że na dzień dzisiejszy powstała konstrukcja zawierająca aż trzy procesory (no jasne , że trochę mi wstyd) ale grunt to zabawa. A oto mój MODEL FOLLOWER 🙂) można powiedzieć, że pozytywnie zakończyło się zderzenie teorii z praktyką podczas pierwszych testów na lotnisku 🙂) Oczywiście ta biała "patelnia" to tylko symulator anteny odbiorczej a kamera posłużyła do sprawdzenia czy sterownik "namierzy" cel 🙂) Okiem obserwatora To samo ale okiem kamery z "patelni" Łapanie modelu w locie Po cichu mogę dodać, że aktualnie pracuję nad wersją nr 2 sterownika. __________ Komentarz dodany przez: Treker Proszę zapoznać się z regulaminem działu i dodać zdjęcie w załączniku, które będzie widoczne na stronie głównej. EDIT: Zapoznałem się, tylko niby jak miałem to zrobić skoro kliknięcie w przycisk przegladaj w polu załącz plik nie powodowało reakcji. Próbowałem wiele razy. Teraz też raz działa raz nie. __________ Komentarz dodany przez: Treker Konstrukcja opublikowana 😉 To, że nie działał przycisk raczej nie leży po naszej stronie (może jakieś problemy z przeglądarką/łączem) taki problem został zgłoszony po raz pierwszy od 2006 roku 😉 Sprawdzałem u mnie na IE - działa przy 2-krotnym kliknięciu (taka chyba specyfikacja przeglądarki). 11 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
didii0074 Maj 20, 2011 Udostępnij Maj 20, 2011 Gdyby zastosować większe przełożenie do tego silnik krokowy uzyskałbyś lepszą płynność. Ogólnie fajny projekt. pozdrawiam Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
OldSkull Maj 20, 2011 Udostępnij Maj 20, 2011 @didii0074, niby czemu? Serwem też można bardzo płynnie sterować. Bardzo ciekawa konstrukcja, przydatna. Piwo. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
grakam Maj 20, 2011 Autor tematu Udostępnij Maj 20, 2011 Gdyby zastosować większe przełożenie do tego silnik krokowy uzyskałbyś lepszą płynność. Ogólnie fajny projekt. pozdrawiam "Skokowa" praca mechanizmu wynika głównie ze stosunkowo wolnego napływania nowych współrzędnych. Transmisja na ziemię odbywa się z prędkością 1200 bodów a przesyłany jest bądź cały string GGA, bądź tak okrojony aby znalazły się w podstawowe dane ale i jednocześnie był czytelny dla aplikacji pokazujących położenie w tym przypadku modelu. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
grakam Czerwiec 8, 2011 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 8, 2011 Tak króciutko: powstaje 2 ver. mechanizmu, bedzie to trochę już inna bajka 😃 . Ponieważ po wielu perypetiach pomysł powstał jakby na nowo mechanizm otrzymał nową nazwę "FENIKS" 😃 Na filmie sterowanie bezpośrednio z radia RC : lewo-prawo, góra-dół i takie tam 😃 . Przełożenie PAN serwo-mechanizm 1:1. Poprzednio przy tej prędkości obrotowej "głowicy" nie wyrabiał się enkoder. Teraz mogę prędko "gibać" na lewo i prawo prawie do woli (oby ADC się wyrobiły 😃 ) . I parę fotek. Muszę się przywyczaić, że na diodzie trzeba je pierw wysłać na serwer - chyba, że nie chcecie śledzić moich postępów w pracach nad anteną śeldzącą. A tu kabelki powędrują do dołu. W osi obrotu łożysko z przepustem na kabelek antenowy. Konstrukcja napędu ułatwia modyfikacje. Może silniki krokowy ❓ . 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
grakam Czerwiec 14, 2011 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 14, 2011 Dodałem ciekawy element, na rc-cam nazywamy go "kulkoniwelator" ponieważ pozwala na rezygnację z kabla a jak wiadomo kabelek potrafi się nieźle poskręcać aż powstaną kulki 😃 . Krótka prezentacja przydatności w/w. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
grakam Lipiec 2, 2011 Autor tematu Udostępnij Lipiec 2, 2011 Wielkie dzięki !!!!! Dostałem dzisiaj "ponaglającego" maila w sprawie nagrody. Jakiej nagrody myślę sobie ❓ Muszę przyznać, że nie spodziewałem się iż moja konstrukcja wogóle zostanie zauważona na "robocikowym" forum - a jednak 😃 . Jeszcze raz dziękuję za głosy 😃 . Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
frycz Lipiec 6, 2011 Udostępnij Lipiec 6, 2011 Witam serdecznie, sorry jestem pierwszy raz na forum a przyciągnął mnie Cyklop.Fajne, ciekawe i prosta idea- gratuluję.Mam prośbę do kolegi grakam'a(tak chyba należy to odmieniać). Projektuję akurat model systemu solarnego nadążającego za słońcem. Czy możesz podesłać szczegóły dotyczące przekładni obracających horyzontalnie i wertykalnie to ustrojstwo. W moim modelu panel słoneczny ma wymiary 370x270 mm i wagę 1,5 kg. Nie mam za bardzo czasu na obliczanie tego wszystkiego, chodzi mi o sam w miarę dokładny schemat kinematyczny. Pozdrawiam Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
grakam Lipiec 7, 2011 Autor tematu Udostępnij Lipiec 7, 2011 Witam serdecznie, sorry jestem pierwszy raz na forum a przyciągnął mnie Cyklop.Fajne, ciekawe i prosta idea- gratuluję... 😃😃😃 ...Mam prośbę do kolegi grakam'a(tak chyba należy to odmieniać). Projektuję akurat model systemu solarnego nadążającego za słońcem. Czy możesz podesłać szczegóły dotyczące przekładni obracających horyzontalnie i wertykalnie to ustrojstwo. W moim modelu panel słoneczny ma wymiary 370x270 mm i wagę 1,5 kg. Nie mam za bardzo czasu na obliczanie tego wszystkiego, chodzi mi o sam w miarę dokładny schemat kinematyczny. Pozdrawiam "Cyklop'a" nie będę dalej rozwijał. Teraz na warsztacie jest "FENIKS" i jeśli jego opis Cię interesuje to postaram się coś przystępnego sklecić. Mało mam teraz wolnego czasu więc proszę o odrobinę cierpliwości. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
grakam Kwiecień 19, 2013 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 19, 2013 Mam wrażenie, że prośba o cierpliwość z powyższego postu była poważnym wyzwaniem 😉 . Po długiej przerwie odkurzyłem mechanizm anteny i zabrałem się za sterownik oparty na ARM'ie. No właśnie po drodze musiałem nauczyć się i przećwiczyć sporo rzeczy związanych z tą rodzina procesorów (STM 32) . Jeżeli jeszcze kogokolwiek interesuje moje prace nad konstrukcją anteny śledzącej zapraszam na dwa krótkie filmy. Na pierwszym widać jak sterownik podąża za "modelem z nagrania" 😃 (film pocięty więc nie wszystko idealnie pasuje), na drugim już po umocowaniu do "walizki" wyszukuje północ i stara się ten kierunek utrzymać. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »