Skocz do zawartości

Podłączenie czujników MMA7455L i HMC5883 pod jeden UC

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam.

Moglibyście rzucić okiem czy dobrze podłączyłem te dwa czujniki? Obra mają przesyłać dane po I2C. Z tego co wiem mogą mieć wspólna szynę sygnałową ponieważ i tak każde urządzenie powinno być wywołane zanim zacznie nadawać. Więc nie powinno być kolizji.

Oczywiście UC nie jest leszcze podłączony pod żadne zasilanie itp 🙂 Na razie zależy mi tylko na podłączeniu czujników.

Komunikacja I2C wyglądaja dobrze, ale reszta już nie za bardzo.

W HMC5883L masz DVDD podłączone tylko przez kondensator przy C1 do GND ?

Pin 2 to analogowe zasilanie i je filtruj, pin 13 (i ja mam też pin 4) to cyfrowe zasilanie IO i tam dasz jeden 100nF, ale dlaczego to podłączyłeś do C1???).

Dalej nie sprawdzałem. Przejrzyj jeszcze raz na spokojnie sposób podłączenia wszystkich wejść obu układów.

No rzeczywiście namieszałem 😃

Teraz jest podłączone i sprawdzone tak jak w nocie 🙂 Nie mam pewności co do podłączenia MMA7455L pinu IADDR0. Bo widziałem dwa różne schematy w jednym był podłączony do VCC a w drugim do GND. Chodzi o zmianę adresu czujnika ?

Tak, to jest zmiana adresu czujnika. Unikasz w ten sposób problemów gdyby na jednej szynie miały być dwa akcelerometry, albo jakieś inne urządzenie o takim adresie.

Tylko wg. dokumentacji to nie jest włączone standardowo w tych akcelerometrach. Szczerze mówiąc nie używałem ich, więc trudno mi się dokładnie do tego ustosunkować.

• 4 miesiące później...

Sorka, że odkopuje ale właśnie lutuje płytkę i okazało się, że nie mam rezystorów 2.2k. Czy mogą być 4.7k na podciągnięcie lini SDA i SCL?

Na I2C spokojnie będzie działać wszystko pomiędzy 2k a 10k. Zazwyczaj używa się 4.7k lub 10k.

PS. A tak na przyszłość to lutując równolegle dwa 4.7k masz 2,35k 😋 Trzeba pomyśleć trochę.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...