Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

• 2 tygodnie później...

To już trzeci post pod rząd, no ale cóż.

Trwa bitwa z pilotem 🙂. Najtrudniejsze jeszcze prze de mną ( komunikacja dwóch Uc).

A propo uc trwa nadal wojna z fisebitami... na razie straty tylko po mojej stronie - jedna atmega zablokowana. Może zjawi się jakiś rycerz na białym koniu z dobrymi ustawieniami pod mega8+zew. kwarc 8mhz 😋

a Posta piszę, gdyż w międzyczasie zakupiłem fototranzystor i chcę zrobić moduł oświetlania drogi w ciemniejszych miejscach - po prostu fototranzystor mierzy czy jest ciemno/jasno ( czułość ustawiona potencjometrem) a 6 białych diód zapala się adekwatnie do sytuacji.

Chciałem się upewnić, czy schemat jest dobry:

Wartość rezystorów przy diodach to 100Ohm, a potencjometr 100k ohm

edit:

swiatlo diod oczywiscie nie bedzie padac na tranzystor

A propo uc trwa nadal wojna z fisebitami... na razie straty tylko po mojej stronie - jedna atmega zablokowana. Może zjawi się jakiś rycerz na białym koniu z dobrymi ustawieniami pod mega8+zew. kwarc 8mhz 😋

Spróbuj do programowania uC używać SinaProg - polecam go wszystkim, bo żeby zablokować tym procka, to trzeba chcieć..

https://www.forbot.pl/forum/topics20/dla-poczatkujacych-programowanie-avr-przy-pomocy-sinaprog-nakladka-na-avrdude-vt3923.htm

zainstalowałem avrdude i SinaProg - co mnie zdziwiło to to, że program nie odnajduje mego programatora Usbasp... tzn. ''can't find programmer''. W bascomie już nieraz go używałem mając w ustawieniach właśnie USBasp. Jedyna sytuacja, w której kompilator zareagował inaczej to programator AVRISP mkII.

Po ustawieniu ext. crys. i kliknięciu Program ( oczywiście caly czas wybrana jest atmega8) w prawym oknie wyświetla się tylko

''avrdude -C avrdude.conf -c avrispmkii -P usb -p m8 -U hfuse:w:0xd9:m -U lfuse:w:0xe1:m -q

avrdude: usbdev_open(): did not find any USB device "usb"

''

Wrzuciłbym screen shoty ale coś nie wrzuca obrazków na serwer forbota

Fajna nakładka graficzna, ale nie ma w niej nic więcej, niż w tym kalkulatorze fusebitów. Dla mnie problemem jest jakie fuse bity ustawić... W bascomie nawet chyba gotowce są ale ostatnio po wybraniu jednego z nich zablokowałem procka. I rzućcie okiem na ten shemacik 4 posty wyżej

Nie, schemat nie jest dobry. Nie masz żadnych węzłów, a po drugie masz źle podłączony potencjometr, musisz podłączyć ślizgacz do jednego z wyjść. Dla diod led i 5V wystarczą nawet rezystory 1k (jasność świecenia jest wystarczająca), im większe tym mniejszy prąd, 100 ohm to za mały rezystor.

• Lubię! 1

Fakt zapomniałem na schemacie podłączyć tego '' ślizgacza''. Brak węzłów to wynik tego, że pierwszy raz rysowałem w eagle i to na szybko. Dzięki z tą wartościa rezystorów bo to chyba najpoważniejszy błąd.

Dla mnie problemem jest jakie fuse bity ustawić... W bascomie nawet chyba gotowce są ale ostatnio po wybraniu jednego z nich zablokowałem procka.

Tylko, że tym programem nei da się zablokować. Mi się nie udało jeszcze nigdy (no dobra - zdarzało mi się źle przestawić kwarc i musiałem przelutować na chwilę na inny 😉 ). A USBasp działa znakomicie - i bez dopisywania do konsoli "usb".

hfuse C9

lfuse FF

No to być może ustawiłem na zły kwarc, ale nie wiem jaki teraz musiałbym dokupić i dolutować, bo można by rzec, że przypadkowo go wgrałem. Najlepszy byłby screen shot z wybranymi odpowiednimi ustawieniami pod ta mege8 z zew. 8mhz. Cholera wiem, że powinienem to zrozumieć i wiedzieć z czego co wynika, ale to mi blokuje cały projekt xd i powoli zniechęca.

hfuse C9

lfuse FF

Nie za bardzo rozumiem... hfuse (fusebits high) mam oznaczone symbolem D9 a lockbits FF, ale żadna zmiana ustawień tego nie zmienia.

Znając wasz poziom wiedzy z forum aż mi wstyd zawracać głowę o takie oczywiste oczywistości... Kiedy to opanuję postaram się pomagać innym takim jak ja teraz.

D9 od C9 różni się tylko bitem CKOPT.

(zakres 3-8 i 8-16 ma te same bity, ale przy 3-8 można jeszcze wyłączyć CKOPT - C9 jest bardziej uniwersalne, bo jest na większy zakres częstotliwości).

• Lubię! 1

Chyba się udało ! Coś z tym avr dude cały czas nie tak bo mi w ogole programatora/uc nie odnajduje... próbowałem różnych ustawień i nic.... ale wkońcu znalazłem ciekawy program

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1354542&highlight=

Dzięki jego przyjaznej uproszczonej wersji, językowi polskiemu i pomocy Oldskulla w końcu wgrałem te fuse bity i co ważne Bascom nadal rozpoznaje procka 🙂 Przy najbliższej okazji dokończe płytkę od pilota i jak wszystko będzie działac to dodam moduł od transmisji radiowej do płytki glównej i zacznę zabawę w przesyłanie danych 🙂 Jeszcze raz dzięki

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...