Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam wykonałem schemat swojego 2 robota w życiu 🙂 Nie wiem czy jest on dobry dlatego proszę was o sprawdzenie i wszelkie rady chciałbym aby to był LF do nauki nie za trudny abym sobie poradził.Obecnie Mam wykonany jeden schemat i nie mogę znaleźć biblioteki do cny 70.Więc dorzucę schemat z czujnikami później.

ScreenShot007.thumb.jpg.ea3ded63daef09bdf5dcbd9bb7d02e92.jpg

Jak zwykle te same błędy. Brak kondensatorów filtrujących zasilanie procka. Brak kondensatorów filtrujących na AREF oraz AVCC. Na AVCC dławik do zasilania. Napięcie dla Atmegi8 możesz obniżyć diodą prostowniczą - spadek około 0,7V. Brak kondensatorów filtrujących zasilanie mostka. Brak rezystora podciągającego RESET do VCC. Brak kondensatorów filtrujących zasilanie.

Po co ci kondensator na GND podpięty do GND? Usuń go 😉

Pin resetu musi być podciągnięty do VCC przez rezystor (10K), a nie bezpośrednio.

Brak kondensatorów 100nF przy zasilaniu mostka i uC.

AREF przez kondensator do masy.

edit:

Piotrek, byłeś szybszy 😋 .

Marcinas jeszcze nie do końca. Kondensatory dla mostka, mają być elektrolityczne 😉 Kondensator dla AVCC do masy, zaś samo wyprowadzenie AVCC dławikiem do zasilania. Nadal brak kondensatora 100n pomiędzy nogami Vcc i GND procka. Kondensatory przy mostku mają być połączone najpierw do pinu i zasilania, potem do masy.

Dobra dzięki poprawiłem mam nadzieję ,że jest już lepiej zraza zacznę robić drugi schemat ten z cny70:) i pbc jak wszystko będzie dobrze choć tego się obawiam.Zapomniał bym jak ma być ten dławik ? Czy wystarczą kondensatory 10uF.Planuję to zasilać akumulatorem li-po 7,2 900mA.

ScreenShot009.thumb.jpg.cfffd02c3d4ea1f8444d5d0a5bd1dd0c.jpg

Popatrz jak zasilanie procka i mostka jest zrobione u mnie:

U ciebie masa jest zwarta z zasilaniem. Jak chcesz wszystko zasilać z Li-Pola to musisz dać prockowi stabilizator 5V, najlepiej LDO (np LM2940)

No sam nie wiem z tym stabilizator napięcia 7805 trzeb by było jeszcze zrobić a jak bym dał z akumulatorków AA cztery sztuki to miał bym 6v a jak bym dał z sześć AA to tez miał bym 7,2v i nie musiał bym nic dodawać ? Teraz lepiej ?

ScreenShot010.thumb.jpg.5e8dbc8bca66f629ef53fc474cc9215d.jpg

No teraz dużo lepiej. Dodaj jeszcze ten stabilizator (jeśli napięcie będzie spadało poniżej 7V to daj LDO, jak nie to 7805) lub dla napięcia ~6V daj diodę prostowniczą i będzie ok 😉 Dla czytelności schematu znak Vcc w górę, masa w dół 😉

Ok dzięki ale co to jest"LDO" (nie wiem wolę się zapytać niż zepsuć i żałować) i jak by to miał wyglądać jest to mój pierwszy schemat który sam próbuję zrobić 🙂 A w Eaglu jak zrobisz schemat to wpisujesz "board" i łączysz prze takie żółte kreski czy sam rysujesz jeszcze raz każdą ścieżkę po kolei bo się zastanawiam 🙂

Marcinas co do LDO - jest to stabilizator o niskim spadku napięcia. Do poprawnej pracy potrzebuje tylko ~0,5V więcej na wejściu. Dla przykładu 7805 potrzebuje aż 2V.

Jeśli chodzi o Eagla - te żółte kreski to jest chyba najlepsza funkcja w tym programie 😉 Tak łączysz za ich pomocą.

Czy mógł byś mi dobitnie wytłumaczyć bo ja nie mogę się dowiedzieć jak mam to zrobić z tym LDO?(nie jestem pewnie znalazłem specyfikację foto3 )

Udało mi się zrobić schemat i pcb(chyba dobrze?) 🙂

(Na głównym schemacie zmieniłem rozkład pinów ale zły załącznik dałem są tak jak na schemacie czujników załącznik 5 jest poprawny nie 3)

ScreenShot013.thumb.jpg.a6aa5e6cb460bba885a60bc83754a366.jpg

ScreenShot010.thumb.jpg.3026ae7e26316c5087fa12a389d4e1d0.jpg

ScreenShot012.thumb.jpg.6e536a557e9deb974992f9c85156f82d.jpg

ScreenShot014.thumb.jpg.2b30e7066c972863748ecdb6334fbfd8.jpg

ScreenShot015.thumb.jpg.bb0daed6e21feee0e715be1969993e1d.jpg

Marcinas nieźle poplątałeś tą płytkę 😉 Nie rób finalnej wersji tylko poćwicz z Eaglem to wyjdzie ci płytka 2 razy mniejsza, bez przelotek, z ładnymi ścieżkami i ich brakiem pod czujnikami 😉 Staraj się nie prowadzić ścieżek pod czujnikami, bo się to źle lutuje. Ustaw sobie w Eaglu odpowiadające ci rozmiary padów to będzie ci się lutowało miodzio 😉 Ja sobie ustawiam spore i płytki wychodzą super 😉

Ten LM2940-5 jest zamiennikiem 7805 (taki sam pinout, podobne parametry)

Płytka jest poprawna?

Może być ciężko z lutowaniem ale nie mam za bardzo pomysłu jeszcze jak tą płytkę poprawić najpierw zajmę się schematem z procesorem.

Dzięki

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...