Skocz do zawartości

Pierwszy linefllower - schemat ideowy, kilka informacji do przerobienia na PCB.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam!

Zrobiłem właśnie schemacik, wzorując się na innych użytkownikach forum i chciałbym by ktoś mi go sprawdził 😉

Mam oczywiście kilka pytań co do niego :

-pierwsze - czy to zadziała 😃

-drugie - czy element Q1 może być tak oznaczony ? Miał być to rezonator kwarcowy, lecz nie wiem czy mi wyszło.

-trzecie - czy standby zanegowane na mostku H mogę zostawić tak jak jest ? czy podpiąć pod ten wolny kanał co mi został.

-czwarte - jakiej wartości mają być rezystory przy tranzoptorach.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź 😉

aaa.pdf

W mojej ósemce mam dwa piny wolne PB0 PD7

Mogę to tam podpiąć ?

Nadal bym prosił na odpowiedź dot. moich pytań:

-pierwsze - czy to zadziała 😃

-drugie - czy element Q1 może być tak oznaczony ? Miał być to rezonator kwarcowy, lecz nie wiem czy mi wyszło.

-trzecie - czy standby zanegowane na mostku H mogę zostawić tak jak jest ? czy podpiąć pod ten wolny kanał co mi został.

-czwarte - jakiej wartości mają być rezystory przy tranzoptorach.

ps. co do obrazka - mam małe problemy żeby zapisać do PNG czy JPG czy też innego rozszerzenia, gdyż nie mogę znaleźć takiej funkcji w Eagle.

A gdy zrobie PrintScreen będzie on niewyraźny.

noVak:

- rezystor 10k do Vcc przy resecie,
- kondensatory do masy przy kwarcu (wartość zależna od kwarcu, kilkanaście pF - w datasheecie poszukaj)

- to nie błąd, ale odwróć polaryzację leda i podłącz do Vcc, tak jest lepiej,
- brak jakichkolwiek kondensatorów filtrujących zasilanie,
- brak sekcji zasilania? Skąd weźmiesz to 5 i 7V?

- nie rozumiem Twojej wizji podłączenia czujników, dlaczego łączysz ze sobą niektóre diody? Na linii uC - KTIR przydałby się rezystor podciągający do zasilania.

• Lubię! 1

➕ Schemat poprawiony

Co zmieniłem:

-dodanie stabilizatora

-kondensatory przy kwarcu

-czy z tym ledem o to chodziło ?

-standby podłączone do uC - może tak być ?

-dodane kondensatory do silników

-zmiana wizji czujników plus rezystory podciągające na lini czujniki uC (pierwotna wizja pochodziła z tusbame - użytkownika Sabre.)

-rezystor 10k przy resecie

teraz tak: Mógłby mi ktoś podrzucić schemacik, jak zostały podłączone KTIRy do uC jak po drodze były jeszcze komparatory ? Gdyż chce je właśnie zastosować.

schpop.thumb.png.34b0d5cf1b0d62f06b0b93d1b27b2fd3.png

Wszystko zależy jakich komparatorów chcesz użyć. W dokumentacjach przeważnie są przykłady wykorzystania układu. Jeśli chodzi o popularne LM339 w rozdziale Typical Applications znajdują się schematy wraz z opisami pracy układu w różnych konfiguracjach. Na forum również znajdziesz dużo informacji na ten temat (np. robot GreenNight). Spróbuj stworzyć schemat sam, a użytkownicy sprawdzą i poprawią ewentualne błędy. W ten sposób nauczysz się dużo więcej. 😉

noVak, z ledem o to chodziło 😉 Proponowałbym jeszcze dorzucić kondensator 100nF między Vcc i GND przy kontrolerze.

Jeśli chodzi o stabilizator - wiem, że takie kondensatory są podane w nocie katalogowej, ale tu się zwócę do bardziej doświadczonych konstruktorów - z reguły daje się trochę większe pojemności + jeszcze elektrolity. Czy to ma bardzo znaczący wpływ na stabilność zasilania?

sailo, fish

dzięki za rady, jutro ( w zasadzie już dziś rano 😉 ) wezmę się za dodanie kilku rzeczy do schematu i wrzucę poprawiony 😉

➕ No w końcu udało mi się dokończyć schemat i podzielić na dwie płytki

Prosił bym o sprawdzenie poprawności 😉

Dodaj kondensator 100nf na wyjściu stabilizatora i przy zasilaniu mostka.

I koniecznie podepnij AREF przez kondensator 100nf do masy, a nie do VCC !

I kondensatory przy kwarcu są za małe. Powinno być coś około 27pF.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...