Skocz do zawartości

Pierwszy linefllower - schemat ideowy, kilka informacji do przerobienia na PCB.

Pomocna odpowiedź

Nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi z tą diodą. Jeśli dobrze rozumiem to chcesz sprawdzić przy jakim ustawieniu potencjometru czujnik wykrywa linię, tak? Możesz podłączyć diodę pod jakiś pin atmegi i w programie napisać, że jeśli np. czujnik1 wykrywa linię to zapal diodę. Wtedy ustawiasz robota nad linią i kręcisz potencjometrem, i w takim ustawieniu w jakim świeci dioda to czujnik wykrywa linię.

O coś takiego ci chodziło?

Dokładnie o to mi chodziło ... myślałem nad troszkę innym rozwiązaniem - lecz to jest lepsze. Dobra - dokończę resztę jutro i biorę się za pcb.

A zapomniał bym jeszcze to:

PS. W schemacie głównym - mam trzy błędy - które nie wiem czego są wynikiem - załączam screen.

1. POWER pin IC1 AVCC connected to N$30
2. POWER pin IC1 VCC connected to +5V
3. Only one pin on net N$11 

To cieszę się że pomogłem 🙂. Najlepiej to zrobić w programie testowym tak, że pin od diody ma mieć taki sam stan jak pin od czujnika (jeśli dioda jest podłączona katodą do uc to trzeba to zanegować - ma mieć odwrotny stan i wtedy będzie świecić jak wykryje linie).

Nr 3 to chyba chodzi o to, że ścieżka podłączona jest tylko do jednego pinu, a z drugiej strony do niczego.

Jeśli chodzi o błędy 1 i2 to chyba chodzi o to że AVCC nie jest podłączony do VCC, ale tak ma być bo jest podłączony do cewki, ale tego nie jestem pewien, niech się wypowiedzą mądrzejsi.

• Lubię! 1

Z numerem 3 chodziło o to - głupi błąd 😋 - kwestia tylko tego z błędami 1 i 2 - czy można je zignorować - czy jest to coś poważniejszego.

PS. Gdy spiąłem AVCC z VCC razem - pojawiał się błąd, iż oba są podpięte do +5V.

Edit:

znalazłem to przed chwilą :

Przykładowo, gdy
podłączymy zasilanie układów cyfrowych
VCC do linii zasilania +5 V,
program wygeneruje nam ostrzeżenie:
„WARNING: Sheet 1/1: POWER Pin
IC1 VCC connected to +5V”. Możemy
je pominąć, ponieważ celowo zasililiśmy
układ napięciem +5 V.

Więc podejrzewam, że z AVCC będzie to samo. Ok, zostało mi wrzucenie potencjometru guzika i włącznika - i mogę brać się za PCB 🙂.

noVak, nie przejmuj się tym, wszystko jest w porządku. Wartość cewki przy AVcc to 10uH, nie 100uH 🙂

Prawda jest taka, że lepiej jest dawać 100uH, im większa indukcyjność tym lepiej dławi sygnały o wyższej częstotliwości.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...