Skocz do zawartości

Problem z palącym się TB6612

Pomocna odpowiedź

Moja wypowiedź odnośnie tego że jeden kondensator 100nF nie zrobiłby różnicy odnosiła się do tej:

Harnas napisał/a:

Miałem identyczny problem. Spaliłem łącznie chyba 6 mostków i po spaleniu ostatniego dołożyłem do ścieżek zasilających dodatkowo 1 kondek 100nF na 1 mostek i od tego czasu wszystko śmiga.

Bo akurat zasilanie mam odpowiednio filtrowane przy stabilizatorach.

Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. 100nF przy samym stabilizatorze jest wymagane do poprawnej jego pracy. Dodatkowy kondensator 100nF powinien być przy KAŻDYM układzie i to jak najbliżej jego pinu zasilania.

grabo, ale tłumacze że przy zasilaniu mam 4 kondensatory od wejścia, 4 od wyjścia stabilizatora i tak na każdym stopniu zasilania. Każdy układ scalony ma kondensator, płytka jest zrobiona zgodnie z EMI.

Tylko nie pomyślałem/ przeszacowałem się jeśli chodzi o ten kondensator przy mostku i oto cała heca 🙂

Ja kiedyś raz spaliłem TB6612, ale dlatego, że robot wypadł po za ring i na białych kafelkach zaczął szybko zmieniać stany do przodu do tyłu od czujników białej linii (brak opóźnień czy wykrywaniu BL). Wtedy wiadomo idą duże "szpilki" prądu i układ się pali. Ja mam świetnie przetestowaną już płytkę z tym mostkiem w moim Zerglingu V2 i mogę powiedzieć, że świetnie się ten mostek sprawuje. Co prawda moje silniki biorą w zwarciu tylko około 0,5A, ale po za tym jednym incydentem 🙂 nic więcej się nie działo. W moim przypadku przy samym mostku nie mam żadnego kondensatora. Po prostu układ zasilania mam dobrze filtrowany z dużymi "końdziorami" 2x 470uF przy zasilaniu silników. Może to ma jakiś wpływ.

Jak to 2x470uF jest dosyć blisko (i/lub ma grube ścieżki) mostka to robi za kondensator o ciut wyższy ESR i wszystko jest dobrze.

Daj znać jak działa układ bez tych 2x470uF 😉

Ale tam już nic ciekawego nie ma 🙂 Od proca lecą tylko ścieżki żadnych kondziorów tam nie ma 100nF. Jest tylko rezystor 10k do resetu i do czujników dodane kondensatory 100nF.

BTW. Sprawdź w programie czy może często Ci się nie zmienia stan na silnikach. Przez co zwarcie się robi.

Gryf: Ty masz prawie 1mF zaraz przy mostku - to o 100x więcej niż 10uF jakie jest zalecane. Dlatego układ działa bez problemów.

Ja kiedyś raz spaliłem TB6612, ale dlatego, że robot wypadł po za ring i na białych kafelkach zaczął szybko zmieniać stany do przodu do tyłu od czujników białej linii (brak opóźnień czy wykrywaniu BL). Wtedy wiadomo idą duże "szpilki" prądu i układ się pali.
BTW. Sprawdź w programie czy może często Ci się nie zmienia stan na silnikach. Przez co zwarcie się robi.

Dwa razy opisujesz tą samą rzecz, ale podajesz różne wytłumaczenia. Które jest prawdziwe?

Ale tam już nic ciekawego nie ma 🙂 Od proca lecą tylko ścieżki żadnych kondziorów tam nie ma 100nF.

Czyli niezgodnie z zaleceniami producenta mikrokontrolera.

@Dondu

Grunt, że działa 😋 Już na nie jednych zawodach z nim byłem i zero problemów. Przyczyną może być też to, że silniki Micro Motors są oszczędne w poborze prądu. A właśnie masz złączone kanały czy jeden silnik to jeden kanał? Silniki pololu jak chyba każdy wie w zwarciu maksymalnie biorą 1,6 A.

@MirekCz

W sumie tak, ale pisząc o programie to chodziło mi o to, że ,np. Można ustawić prędkość uP na 20 Mhz a nie przestawić fuse bitów (albo na odwrót) i wtedy wszystkie opóźneinia będą 20 razy krótsze niż się wydaje programiście. Wiem to z rzeczywistego przypadku. Kumpel tak spalił 4 mostki tb6612 tylk , że przy mocniejszych silnikach na dodatek 🙂 .

Grunt, że działa 😋 Już na nie jednych zawodach z nim byłem i zero problemów.

I właśnie dlatego, że młodzi konstruktorzy nie mający odpowiedniego doświadczenia czytają na dobrym forum jakim jest Forbot takie podejście do lekceważenia zaleceń producentów, mają kłopoty ze swoimi projektami.

Zawsze w takiej sytuacji ciekawi mnie dlaczego w oponach swojego auta każdy utrzymuje zalecane przez producenta ciśnienie, a zaleceń producenta mikrokontrolerów nie przestrzega się? Przecież na ciśnieniu mniejszym o 1bar samochód także pojedzie ... zaryzykujesz taką jazdę z prędkością 130km/h?

Grunt, że działa Już na nie jednych zawodach z nim byłem i zero problemów.

dondu ma całkowitą racje. Na jednych zawodach działa, w domu działa, ale kolejnych nagle albo robot się zatrzymuję, mikrokontroler się resetuje albo coś się przepala. Zaczyna się nerwowe szukanie przyczyny. Producenci po coś podają te zalecenia. Naprawdę warto się do nich stosować. Sami się o tym kiedyś bardzo boleśnie przekonaliśmy. Od tej pory projekty zgodne z dokumentacją i żadnych problemów nie ma. Oczywiście układ bez odpowiednich zabezpieczeń działać może. Jednak nie masz żadnej gwarancji, że zawsze będzie działał poprawnie. Warto też uczyć się dobrych nawyków (bez urazy Nawyk😉) w perspektywie przyszłej, być może związanej właśnie z projektowaniem układów, pracy.

Pod waszymi wypowiedziami podpisuję się w 100%. Zalecenia producentów przede wszystkim. Ale ja chciałem tylko pomóc i pokazać jak układ też może działać i jakie mogą być przyczyny Twoich problemów. Już drugi raz się spotykam na tym forum, że chcę dobrze, a zostaję zbluzgany i leci offtop. To jak Ci nie działa to rób sobie sam i pal dalej mostki. Powodzenia.

Gryf, daj spokój, nie o to chodzi. Fajnie, że dzielisz się doświadczeniami i od tego jest to forum.

Koledzy tylko chcieli Tobie zwrócić uwagę, że z jednej strony pokazujesz profesjonalizm i poprawne rozwiązania, ale z drugiej strony chwalisz się rozwiązaniami nie do końca poprawnymi jako świetnie działające.

W Twoim wypadku przy dwóch dużych kondensatorach w pobliżu działa to poprawnie, chociaż sieje zakłóceniami po otoczeniu ze względu na sporą antenę jaką tam zbudowałeś (obwód między procesorem a kondensatorami).

Ktoś początkujący przeczyta Twoje uwagi o mostku, zaimplementuje i będzie super. Niestety później może skorzystać z Twoich słów o nie stosowaniu kondensatorów 100nF i coś wtopić.

Sam zresztą chyba zauważyłeś, że 90% prezentowanych schematów przez początkujących kondensatorów nie ma wcale, albo z łaski jeden lub dwa gdzieś losowo dadzą. Wszyscy chyba dążymy do jak najpoprawniejszych konstrukcji i zachęcanie przez kogoś doświadczonego do nie używania kondensatorów trochę psuje całą naszą batalie.

Mam nadzieję, że nie będziemy mieli do siebie urazy, bo w końcu wszyscy na działaniu tego forum korzystamy i potrzebujemy takich doświadczonych konstruktorów jak Ty.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...