Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Zależy mi na wadze więc tak samo na zastosowaniu jak najmniej elementów w układzie.

Schemat zmieniłem

Teraz mam pytanie gdzie mają być kondensatory filtrujące.

Zasilanie będzie z baterii od telefonu więc kolejne pytanie jak odfiltrować zasilanie?

Pozdrawiam

Kondensatory filtrujące powinny być tuż przy pinach zasilających - VCC. Np. kondensator ceramiczny 100nF. Z jednej strony do VCC z drugiej GND, tak samo AVCC.

Nie sądzę żeby kilka kondensatorów zwiększyło znacznie wagę, a bez nich jestem pewien, że układ będzie ci szwankował.

Teraz pytanie jak odfiltrować zasilanie z baterii z telefonu?

Właśnie kondensatorem 😉 .

Daj przy baterii jakiś większy np. 47uF i ceramiczny 100nF.

Jeszcze do AREF kondensator 100nF i do masy.

Oraz katode diody w CNY70 do GND a nie do uC.

KTIR0711S a nie CNY70

Zasada działania taka sama 😉

czego to mogło służyć?

Nie wiem, możesz tak podpiąć, ale pamiętaj, że prąd wchodzący do Atmegi może mieć maksymalnie ok. 30mA.

No i zupełnie nie rozumiem po co diodę z ktirów podłączać do uC?

Po zastanowieniu się dochodzę do wniosku, że jedynym w miarę sensownym wytłumaczeniem było by multipleksowanie czujników. Jednak wtedy by musiały być inaczej ułożone wyjścia kolektorów w czujnikach - podpięte dwa do np. jednego kanału ADC i wtedy w zależności która dioda przewodzi to ten czujnik jest aktywny.

Myślę w późniejszych planach nad zrealizowaniem programowo włączania diody sekwencyjne, przy pomiarach z czujnika, po to wyprowadzenia które w pierwszej postaci nie będą używane.

Przy dołożeniu stabilizatora będzie za małe napięcie na wyjściu.

Do sterowania silników lepiej byłoby użyć jakiegoś mostka.

Chociaż taki układ też będzie działał tyle że w jedną stronę. 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...