ps19 Napisano Listopad 30, 2011 Udostępnij Napisano Listopad 30, 2011 Proszę o sprawdzenie schematu i PCB.Do kwarcu zamierzam dać kondensator 22pF i zastosować Atmega 88 (Czytałem,że to pinowy odpowiednik Atmega 8) Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mateusz Listopad 30, 2011 Udostępnij Listopad 30, 2011 Hej. Mi osobiście tez już zwracali na to uwagę więc sieję ziarno dalej 😉 http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/jak-projektowac-czytelne-schematy.html I masz chyba zwarcie na warstwie TOP przy złączu programatora. No i nie wiem jak podłączysz czujniki linii. Bo nie pokazałeś płytki z nimi. 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ps19 Listopad 30, 2011 Autor tematu Udostępnij Listopad 30, 2011 Nie tyle chodzi mi o schemat co o PCB.Czujniki linii idą przez Goldpiny (Module). To zwarcie w niczym nie przeszkadza bo to i tak masa. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Tolo Grudzień 1, 2011 Udostępnij Grudzień 1, 2011 Widzę jakąś modę na cienkie ścieżki które nie są najlepszym pomysłem jeśli masz miejsce to wal ścieżki jak najgrubsze . Po pierwsze łatwiej się przenosi na laminat łatwiej się trawią mają mniejszą rezystencję i trudniej je uszkodzić zwłaszcza w warstwie top masz dużo miejsca po za tym ja osobiście nie lubię tej "rozlanej" masy trudno się ją trawi zostanie ci kawałeczek miedzi między ścieżkami i klops Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
dondu Grudzień 1, 2011 Udostępnij Grudzień 1, 2011 Posłuchaj rady Ojca Mateusza 🤣 , bo sprawdzanie Twojego schematu to piekielne zadanie. "Na oko" wygląda OK, ale łatwo coś przeoczyć przy takim sposobie jego wykonania. Co do PCB - dlaczego tak daleko od 7805 dajesz kondensatory C9 i C4, które według datasheet powinny być jak najbliżej, w szczególności C9? Dodatkowo C9 umieszczasz obok kwarcu, puszczając wzdłuż niego ścieżkę zasilania przed filtracją - to niezbyt trafny wybór. Masz kupę miejsca, by to zrobić obok 7805. 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ps19 Grudzień 1, 2011 Autor tematu Udostępnij Grudzień 1, 2011 Poprawione, a co do schematu to ma ktoś▲jakiś sposób aby nie pozmieniać przyłączeń do pinów na inne bo nie mam ochoty na powtórne projektowanie PCB. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
piotreks-89 Grudzień 1, 2011 Udostępnij Grudzień 1, 2011 ps19 zapisz sobie ten projekt dwa razy pod innymi nazwami, czyli inaczej skopiuj go 😉 Jeden zostawiasz tak jak był, a drugi modyfikujesz jak chcesz. 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
dondu Grudzień 1, 2011 Udostępnij Grudzień 1, 2011 Poprawione, ... Przeniosłeś kondensator C5, a ja pisałem o C9. 🤯 Czy czytałeś to zdanie?: Dodatkowo C9 umieszczasz obok kwarcu, puszczając wzdłuż niego ścieżkę zasilania przed filtracją - to niezbyt trafny wybór. chyba nie, bo zostawiłeś tak jak było. 1 Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
ps19 Grudzień 1, 2011 Autor tematu Udostępnij Grudzień 1, 2011 Poprawione, ... Przeniosłeś kondensator C5, a ja pisałem o C9. 🤯 Czy czytałeś to zdanie?: Dodatkowo C9 umieszczasz obok kwarcu, puszczając wzdłuż niego ścieżkę zasilania przed filtracją - to niezbyt trafny wybór. chyba nie, bo zostawiłeś tak jak było. Wydawało mi się, że przeniosłem C9 🤯 Widzę jakąś modę na cienkie ścieżki które nie są najlepszym pomysłem jeśli masz miejsce to wal ścieżki jak najgrubsze . Po pierwsze łatwiej się przenosi na laminat łatwiej się trawią mają mniejszą rezystencję i trudniej je uszkodzić zwłaszcza w warstwie top masz dużo miejsca po za tym ja osobiście nie lubię tej "rozlanej" masy trudno się ją trawi zostanie ci kawałeczek miedzi między ścieżkami i klops Co do rozlanej masy nie przeszkadza to nic w trawieniu, a wrę▲cz przeciwni, mnie zużywa się wytrawiacz.Zawsze po wytrawieniu sprawdzam wszystko pod lupą i ewentualnie wrzucam jeszcze do trawienia, jako, że nie mam jeszcze wytrawiarki to potrząsam od czasu do czasu roztworem z płytką w środku. Cytuj Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź