Skocz do zawartości

Sprawdzenie schematu płytki

Pomocna odpowiedź

No... pięknie, teraz ta płytka może służyć innym za wzór lub gotowca, porównaj do początkowej. Zauważyłem że można pod tym ostatnim R przeciągnąć 2 ścieżki, gdybym się dłużej przyglądał może zauważyłbym że następne też.

flex te R8 i R10 mogłeś już dać tak, aby były w linii prostej ze ścieżką od Vcc. Poza tym przy tych złączach prowadzisz ścieżki niemniej dziwnie. Masz ścieżki blisko padów od tego złącza i są pod kątem względem nich. Lepiej tam na "dole" każdej ze ścieżek zrób kątowe, a do samego złącza poprowadź po prostej 😉

Poprzednio oceniłem porównując do pierwszej. Słusznie zauważono, że jeszcze bardziej się uprości gdyby łącze przestawić w prawo, niepotrzebne byłoby puszczanie kilku ścieżek w prawo i wracanie w lewo. Ale, jeżeli zaplanowałeś że to łącze ma być z tej strony, to przeszkodą jest tylko biegnąca przez środek ścieżka +Uz. Ją można zostawić do R8 i 10 a do następnych R puścić na samej górze. Wtedy wszystkie te zakręcane ścieżki pójdą "prawie wprost" i płytka jeszcze bardziej zmaleje.

Ale, jeżeli zaplanowałeś że to łącze ma być z tej strony, to przeszkodą jest tylko biegnąca przez środek ścieżka +Uz. Ją można zostawić do R8 i 10 a do następnych R puścić na samej górze. Wtedy wszystkie te zakręcane ścieżki pójdą "prawie wprost" i płytka jeszcze bardziej zmaleje.

Zaproponowałem to wcześniej, ale autor chyba tak nie chce lub nie czytał:

Skoro na płytce głównej, dopuszczasz prowadzenie niektórych sygnałów przewodami (czerwone), to zrób to samo ze ścieżką zasilającą (+5V) na płytce z czujnikami. Wręcz możesz to zrobić na górnej części płytki od strony elementów. W ten sposób, zniknie przeszkoda do prowadzenia ścieżek z czujników do złącza.

Zobaczę jak wyjdzie PCB z prockiem i całe podwozie zaprojektuje. Wtedy zadecyduje czy przesuwać złącza czy nie, ale dzięki za rady.

Dondu, rzeczywiście. Praktycznie zawsze większą uwagę poświęcam PCB, na wcześniejsze opisy tylko rzuciłem okiem i załapałem że Tobie chodziło o to samo dopiero w drugim czytaniu. Bo trochę dłuższa jest droga: opis / wyobrażenie sobie tego niż patrzenie na PCB. Nie mniej, trzeba przyznać, że Flex zrobił spore postępy, zobaczymy jak mu wyjdzie płytka główna.

Jeśli chodzi o płytkę z czujnikami to ja bym tam wsadził zamiast tych rezystorów podciągających (10k) drabinkę rezystancyjną a cny podłączył w szereg z odpowiednim rezystorem - mniej elementów, mniejsza i prostsza płytka a przy okazji trochę prądu zaoszczędzone 😉

Dondu, rzeczywiście. Praktycznie zawsze większą uwagę poświęcam PCB, na wcześniejsze opisy tylko rzuciłem okiem i załapałem że Tobie chodziło o to samo dopiero w drugim czytaniu. Bo trochę dłuższa jest droga: opis / wyobrażenie sobie tego niż patrzenie na PCB. Nie mniej, trzeba przyznać, że Flex zrobił spore postępy, zobaczymy jak mu wyjdzie płytka główna.

Ja także czasami coś przegapiam - czasu mało więc pośpiech wielki, także w czytaniu.

A postępy faktycznie zrobił 🙂

Dzięki wszystkim za opnię, jak skończę PCB główną to pokarzę, a teraz poprawiona płytka:

[ Dodano: 14-12-2011, 16:41 ]

Płytka zrobiona(moim zdaniem), oczywiście proszę o sprawdzenie i ocenę:

a tu schemat:

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...