MacGyver Napisano Grudzień 23, 2011 Udostępnij Napisano Grudzień 23, 2011 Witam wszystkich forumowiczów, mam pytanie odnośnie tego ile pobierają silniki w stanie obciążenia? Dajmy dla przykładu napięcie 6v.Szacuje coś koło 500-700mA, lecz wolę się upewnić. Wiem, że w zwarciu prąd wynosi ~1.6A.
Treker (Damian Szymański) Grudzień 23, 2011 Udostępnij Grudzień 23, 2011 Co rozumiesz pod "stan obciążenia", jak dużego? Bez testów raczej się nie obejdzie.
MacGyver Grudzień 23, 2011 Autor tematu Udostępnij Grudzień 23, 2011 hmm własnie sobie zdałem sprawę, że sporo będzie zależało od wagi a ta niestety u każdego jest inna. Ogólnie chodziło mi o Prąd podczas jazdy z max PWM. Treker widziałem Twojego najnowszego Feniksa użyłeś tam jednego mostka TB6612 nie miałeś żadnych niespodzianek podczas zawodów/testów?
Treker (Damian Szymański) Grudzień 23, 2011 Udostępnij Grudzień 23, 2011 Nie, nie było żadnych problemów z HP, ani z 10:1, ani z 30:1
MacGyver Grudzień 23, 2011 Autor tematu Udostępnij Grudzień 23, 2011 Oke, czyli także smiało mogę skorzystać z 1 TB6612. Dzięki i Wesłoych Swiąt
troszyn Grudzień 23, 2011 Udostępnij Grudzień 23, 2011 przy PWM=50% w zatrzymaniu z tego co pamiętam 0,9A pobierał
Treker (Damian Szymański) Grudzień 23, 2011 Udostępnij Grudzień 23, 2011 MacGyver, tylko pamiętaj, że mi nigdy się one nie zablokowały w takim układzie
Natanoj Grudzień 24, 2011 Udostępnij Grudzień 24, 2011 Ja mam 2 mostki przy tych silnikach i powiem że nieraz dochodziło mi do zblokowania jednego lub nawet obu kół. Oczywiście nie mam pilota który pewnie sporo by pomógł w tej kwestii, ale też np. gdy testuje program nie zawsze ogradzam trasę - często koło potrafi wkręcić się w jakąś siatkę albo coś innego i mamy problem. Dobijanie w ścianę jest mniej uciążliwe, koła najczęściej buksują w miejscu, choć zdarzyło mi się oderwać styk od czujnika linii gdy z dużą prędkością wjechał w stertę blach. Osobiście gdybym miał wybór zastanowiłbym się nad wpinanym modułem, choćbym miał go zrobić samemu z kawałka pcb, możliwość szybkiej wymiany w razie awarii brzmi dość obiecująco.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »