Skocz do zawartości

Problem z zaprogramowaniem ATmega8. AVR Burn-o-mat.

Pomocna odpowiedź

OldSkull, nie wiem coś się tak tego STK200 uczepił 😉 - to co ma pawel147 wygląda na USBasp, ewentualnie STK500v2, więc na takowy typ programatora należałoby zmienić "STK200", wtedy port może być usb.

@Bobby:

E:\winavr\bin\avrdude.exe -C E:\winavr\bin\avrdude.conf -p m8 -P lpt1 -c stk200 -U flash:w:E:\winavr\mfile\led.hex:a

Autor się uczepił tego stk200, więc o nim mówię. Dziwię się również, że skoro już mu powiedzieliśmy jak pod Burn-o-mat odpalić (i najwyraźniej mu działa), to nie korzysta z niego.

Ja posiadam programator USBasp, ale gdzieś wyczytałem, że mam go oznaczać jako STK200. Zmieniłem więc STK200 na USBasp, a jako port ustawiłem usb i ukazuje mi się komunikat: " nie może znaleźć urządzenia "USBasp".

E:\winavr\bin\avrdude.exe -C E:\winavr\bin\avrdude.conf -p m8 -P usb -c usbasp -U flash:w:E:\winavr\mfile\led.hex:a

avrdude.exe: error: could not find USB device "USBasp" with vid=0x16c0 pid=0x5dc

[ Dodano: 11-01-2012, 19:05 ]

A jak pisałem wcześniej programator jest prawidłowo zainstalowany i podłączony do komputera.

could not find USB device "USBasp" with vid=0x16c0 pid=0x5dc

Ale jednak nie jest. Sprawdź przy podłączonym w Menedżerze urządzeń czy nie pojawia Ci się jakieś nieznane urządzenie.

• Lubię! 1

Jaki masz system operacyjny?? W Windows 7 64bit trzeba przy uruchamianiu wyłączyć sprawdzanie podpisów cyfrowych przy sterownikach. Klawisz F8 podczas uruchamiania systemu.

Odinstalowałem programator i zainstalowałem go na nowo. Ręcznie wskazałem gdzie ma znaleźć sterowniki i teraz wszystko działa poprawnie (przedtem robiłem tak samo). OldSkull wielkie dzięki za całą pomoc i cierpliwość. Mam nadzieję, że będę mógł kiedyś Ci się zrewanżować.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...