Skocz do zawartości

[C] Wizualizacja programu w eclipse

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam.

Jestem tu nowy i dopiero zaczynam z programowaniem. Chciałbym się dowiedzieć czy można jakoś odpalić na komputerze (żeby zobaczyć jak działa) napisany przez siebie program w programie Eclipse. Chodzi mi o wizualizację co się będzie działo na płytce. Proszę o szybkie odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Chciałbym tylko zobaczyć jak będzie działał program na byle jakim procesorze. Np. napisze program, który będzie zapalał i gasił diodę i chcę go sprawdzić czy w ogóle działa itp.

Sfdpker, nie zdajesz sobie chyba sprawy jak wielka jest to różnica. Każdy procesor to inne rejestry etc., nie mówiąc już o różnych rdzeniach i rodzinach uC. "Byle jaki" - uczysz się programować byle co, czy konkretnej rodziny uC?

Chciałbym tylko zobaczyć jak będzie działał program na byle jakim procesorze. Np. napisze program, który będzie zapalał i gasił diodę i chcę go sprawdzić czy w ogóle działa itp.

Chodzi Ci pewnie o debuggowanie. I tak: idzie to zrobić na eclipse, ale nie jest to proste. Otóż potrzebujesz mieć symulator. Problemem jest to, że symulatorów na wiele procesorów nie udostępnia nawet producent we własnym oprogramowaniu, a do Eclipse jest jeszcze gorzej. Przykładowo do AVRów sąsymulatory, ale jest loteria czy w ogóle uda się go uruchomić i czy będzie w ogóle na Twój mikrokontroler. Ale Atmel ma świetny symualtor w AVRStudio, więc problem znika. Oprócz tego w Keilu jest symulator. Poza tym nie wiem.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...