Skocz do zawartości

Akcelerometr - prośba o pomoc w znalezieniu odpowiedniego

ardnech

Pomocna odpowiedź

Witam,
Mam prośbę o sugestie jaki akcelerometr byłby najlepszy (parametry/cena) dla mojego bota.

Niestety jestem nowy jeśli chodzi o akcelerometry i jest to dla mnie nowum, robiłem już próby z LIS35DE z zestawu Kamami ale nie jest on na tyle dokładny na ile bym chciał :/

Do czego mi to ustrojstwo potrzebne - bawię się mc Amtel'a i metodą prób błędów i ślęczenia nad schematami próbuję nauczyć się projektować różne różności które mogę potem podczepić pod PC

W tym konkretnym przypadku chodzi mi o odwzorowanie ruchu ramienia (mojego własnego fizycznego) na parametry w komputerze - stąd wymagana precyzja.

Jednocześnie - ciągle się douczam czegoś nowego jeśli chodzi o elektronikę i zdarzają mi się wpadki i palenie i poszczególnych układów, i w jednym przypadku płytki - stąd im coś tańsze tym lepsze - choć wdzięczny byłbym za sugestie i te "to bierz do nauki" i te "to drogie, ale jest zaje... dobre..."

Z góry przepraszam za spam tutaj - zwykle staram się sam douczać bez nękania innych ale doszedłem do etapu w którym kupno nowego czujnika i jego spalenie, albo przekonanie się że nie jest przydatny to jest już wydatek którego moje Ministerstwo Finansów i Rozrywki (czyt. żona) może nie zdzierżyć 🙂

PS wolałbym już coś co ma jakąkolwiek obudowę... parę MEMS które sobie niegdyś zakupiłem jeszcze się kurzą -nie mam sprzętu do umieszczenia tego na płytce ani umiejętności manualnych nawet jakby sprzęt się znalazł :/

Mam kilka akcelerometrów w ofercie. W tej chwili najdokładniejszy z nich to BMA180 . Nie ma jeszcze w sklepie, ale mam też gotowe moduły z tym akcelerometrem po 85zł, więc nie trzeba nic lutować.

PS. Jak chcesz odwzorować coś więcej niż tylko pochylenie statycznego ramienia to będziesz potrzebował jeszcze żyroskop, a potem także magnetometr... też mam w ofercie 😉

Ok fajnie.

Mógłbyś proszę podać link do tych modułów? Może w złej części przeglądam bo nie mogę ich znaleźć.

Co do żyroskopu i magnetometru - wszystko w swoim czasie 🙂, nawet z samym akcelerometrem dawałem radę odwzorować ruch dynamiczny... wprawdzie od cholery mnie to kosztowało pracy nad samą aplikacją ale jakoś tam się udało choć zawsze może być lepiej - niemniej jednak jak już opanuję sam akcelerometr będę pewnie znowu tutaj błagał o pomoc odnośnie żyro i magnetometru 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

O - bardzo fajne

w lutowaniu niestety jestem noga, ale jak to w życiu - wiem kto potrafi i przypadkiem jest mi winny przysługę czy dwie.

Na początek i tak pewnie kupię moduł w całości - ale jak wyjdzie co planuję to będę potrzebował jakoś ograniczyć koszty.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...