Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Możesz, o ile silniki nie będą narażone na zablokowanie bo ładowarkę (stabilizator i mostek) trag szlafi.

[ Dodano: 16-02-2012, 20:29 ]

A wgl to zasilanie silników weź sprzed stabilizatora.

Zawsze możesz je spróbować naprawić tam jest kilka elementów. Jednakże te zasilacze są zazwyczaj na 12V i posiadają wydajność prądową 100mA.

Spojrzałem w datasheet stabilizatora i wyczytałem że potrzeba minimum 5V, tak więc może dla pewności dam przez stabilizator i nie będzie problemu. Poszukam jeszcze jakiś zasilacz 12V najlepiej albo kupię baterie 9V i 2 paluszki 1.5V 😃

Nie rozumiem jak minimum 5V? Przed stabilizatorem powinno być minimum 7V, ale lepiej żeby było trochę więcej. Bateria 9V nie nadaje się do zasilania silników.

Ehh... na razie zostawmy zasilanie silników i L293D bo pewnie zakupię jakieś akumulatory czy coś. Tymczasem chciałbym się dowiedzieć czy coś się stanie jak podłączę tą ładowarkę do atmegi8, jak na moim schemacie( w załączniku )? Chyba powinno działać?

LED_RGB.thumb.png.fc32a84632c2275e2a1f126059e9ed86.png

Skoro podłączasz katody diód do uC, to anoda musi być podłączona do "plusa" zasilania, nie GND.

Wtedy zapalasz ją stanem niskim.

Ehh, te diody mają iść w drugą stronę, ale ciężko mi się obsługuje EAGLE i nie mogłem znaleźć innych 😋 Poprawiłem to co mi umknęło( rezystory ) i wstawiłem inny obrazek tej diody RGB:

To chyba powinno działać?

Szczerze mówiąc to powinno zapalać się stanem niskim, ale to już ogromnej różnicy w tego typu układzie nie robi.

Jeśli chcesz przepuszczać prąd 20-30mA. Co na diodę jest za dużo.

Jednak oczywiście zależy od gustu: ja na przykład zawsze w projektach zapalam stanem wysokim - łatwiej kojarzy się z świeceniem stan wysoki 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...