Skocz do zawartości

Wejścia L293D

Skowron93

Pomocna odpowiedź

Witam. Chcę nauczyć się obsługi silników, zależy mi na mostku H i chciałbym do tego użyć L293D( wygląda na prosty w użyciu ). Czytałem na tym forum artykuł i jest w nim schemat: 

l293d.png

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak działają piny: 1,2,7 oraz 15,10,9 ?

Będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.

Wszystkie takie informacje znajdziesz w nocie katalogowej danego elementu (google -> l293d datasheet), ale napiszę Ci:

Pin 1 odpowiada za włączanie/wyłączanie połówki scalaka, jednego mostka. Jak dasz mu 1 to mostek "lewy" działa. Jak na tym pinie będzie 0, to mostek "lewy" jest wyłączony, najczęściej używa się tego do sterowania prędkością obrotową silniczków za pomocą PWM. Analogicznie pin 9, z tym, że steruje częścią "prawą". Za pomocą pinów 2 i 7 sterujesz kierunkiem obrotów silnika "lewego". W dużym uproszczeniu, jak wystawisz 1 logiczne na wejście 1, to na wyjściu 1 otrzymasz + zasilania, a jak dasz na wejście 1 0 logiczne, to wyjście 1 będzie spięte do masy. Analogicznie z resztą pinów input/output (wejścia to A, wyjścia to Y).

Dziękuję za odpowiedź.

Co do 1 i 15: mogę podłączyć do +5V i będzie ok tak?

Jeśli chcę aby silnik kręcił się w lewo to do wejścia 1 daję prąd, a do wejścia 2 nie tak? Jeśli chcę aby obracał się w prawo to do wejścia 1 nie daję prądu, a do wejścia 2 daje? Jeśli chcę aby silnik się zatrzymał nie daję prądu ani do wejścia 1 ani 2?

Co do 1 i 15: mogę podłączyć do +5V i będzie ok tak?

Dlaczego do 15 pinu przecież to jest linia sterująca?

Na wyprowadzenia 1 i 9 podajesz sygnał PWM - jeśli chcesz ustawić silniki na 100% możesz podłączyć te wyprowadzenia do zasilania. Na wyprowadzenia 16 i 8 podajesz 5V (na 8 możesz podać do 24V) służą kolejno do zasilania części cyfrowej i analogowej. Do sterowania silnikiem podłączonym do pinów 3 i 6 służą piny 2 i 7 kolejno A i B natomiast po drugiej stronie analogicznie 15 i 10.

Aby wał silnika kręcił się w prawo na A podajesz stan wysoki a na B stan niski. W przypadku obrotów w lewo na odwrót. Jeśli chcesz zahamować silnik podajesz ten sam stan na A i B.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Wykonałem wstępny schemat i jeśli dobrze rozumiem to przy odpowiednim zaprogramowaniu powinno działać? Mam też jeden problem: nie wiem jaki dać rezystor(?). Chciałbym zasilać układ z jednego źródła 5V( bo ATmega8 i L293D z niego korzystają ) a silniki powinienem zasilać pod 3V.

Schemat.thumb.png.849e6fe10f112110e1f66bc97aff81b9.png

Skowron93 teoretycznie przewoltowanie skraca żywotność silników, ale z tego co się orientuję Tamiya ma wymienne. Jednakże nie powinno dać ci się to specjalnie we znaki.

Tak czy siak jeśli chcesz zasilać silniki i elektronikę z jednego stabilizatora to licz na zakłócenia.

oO rozglądałem się po domu i wpadła mi w ręce moja ładowarka od noki. Patrzę, a tam co?

Input: 100 - 240V~

50-60Hz/175mA

Output: 5V 890mA

Może po prostu podłączę zasilanie pod ładowarkę? 😃

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.