Skocz do zawartości

Problem z diodą w Światłolubie

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, jestem w trakcie tworzenia "Światłoluba", jednak chciałem go trochę zmodyfikować dodając na końcu podwozia diodę, która również jak silniki - reagowała by na światło. Udało mi się zamocować przewody od diody koło goldpinu, i tak jak chciałem dioda świeci gdy zbliżę fototranzystory do światła, jednak kiedy podłączę również mikroserwa, to już nie świeci... Nie wiem dlaczego. Bardzo bym prosił o pomoc, co zrobić aby serwa i dioda ze sobą współpracowały.

Pozdrawiam.

Jest dobrze spolaryzowana ?
i tak jak chciałem dioda świeci gdy zbliżę fototranzystory do światła

No a mostek H zmienia polaryzacje więc może być tak że świeci tylko kiedy silnik kręci się do tyłu

No a mostek H zmienia polaryzacje więc może być tak że świeci tylko kiedy silnik kręci się do tyłu

W jaki sposób w światłolubie koła mają się kręcić w dwie strony?

No właśnie trafiłeś w sedno

Może gdyby kolega zamienił polaryzacje diodek to świeciły by się przy jeździe do przodu...

Dodanie serw raczej nie ma wpływu na to jak działa sam mostek i to co jest na jego wejściach, prawda? Skoro tak, to skoro bez silniczków dioda się świeciła, a z nie świeci, to problemem nie może być polaryzacja.

Sorry że dopiero teraz odpisuję, ale już wiem o co chodzi z tymi diodami, otóż jedna dioda po podłączeniu mikroserwa nie gasła, tylko świeciła kiedy chodziło jedno mikro serwo od strony tej diody... Dlatego podłączyłem jeszcze jedną, i jest fajny efekt bo kiedy skręca założmy w lewo, to świeci się również lewa dioda:) jak znajdę czas to może zamieszczę Waldka na forum.

Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...